Hlavní obsah

Zavřené školy a úřady, v Maine pátrají po střelci, který zabil 18 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všechny školy v obvodě Lewiston v americkém státě Maine zrušily čtvrteční vyučování v souvislosti se dvěma masovými střelbami, které si ve městě vyžádaly 18 mrtvých a asi 13 raněných. Informuje o tom americká zpravodajská televize CNN, podle které se kvůli tomu, že je pachatel stále na útěku, uzavřely i místní úřady.

Foto: Derek Davis, ČTK/AP

Policie po městě rozestavěla tabule upozorňující obyvatele, aby se schovali do svých domovů během pátrání po střelci

Článek

Policie k pátrání po střelci nezveřejnila žádné informace, vyzvala pouze lidi, kteří vědí, kde by se mohl nacházet, aby se na ni obrátili.

„Zítra (ve čtvrtek) se nebude vyučovat. (…) Prosíme, abyste zůstali ve svých úkrytech nebo se odebrali na bezpečné místo,“ napsali zástupci školního obvodu Lewiston Public Schools na Facebooku.

„Zůstaňte se svými blízkými. Obejměte je. Modlíme se za ty, kteří dnes v noci někoho ztratili. Modlíme se za všechny, kteří se snaží zabránit dalším ztrátám na životech,“ stojí dále v příspěvku.

Podezřelý ze střelby s 18 oběťmi byl trestán za domácí násilí

Amerika

Podle serveru US News se ve školním obvodě Lewiston Public Schools nachází dohromady osm škol, do kterých dochází 5184 studentů. Jak uvedla americká televize CNN, několik škol bylo uzavřeno i v okolních městech Auburn a Brunswick.

Zavřely i úřady

Ve městě Lewiston se kvůli tomu, že je pachatel stále na útěku, ve čtvrtek neotevřely ani místní úřady. Ke stejnému kroku podle další zprávy CNN přistoupily i v 11 kilometrů vzdáleném městě Lisbon.

„(…) Všechny městské úřady budou 26. října uzavřeny. Dejte prosím přednost bezpečnosti a zůstaňte ve svých úkrytech,“ uvádí se na webových stránkách města Lisbon.

K masovým střelbám došlo ve středu večer v herně bowlingu a v restauraci. Podezřelým je 41letý Robert Card, bývalý voják, který byl už dříve zatčen kvůli domácímu násilí. Byl ale také vycvičeným instruktorem střelných zbraní.

Agentura The Associated Press (AP) uvedla, že v poslední době měl i duševní problémy. Podle ní byl Card letos v létě na dva týdny umístěn do ústavu pro duševní zdraví, odkud jej posléze propustili.

Policie vyzvala místní obyvatele, aby se zamkli ve svých domovech a nevycházeli ven. Na Facebooku také zveřejnila fotografii podezřelého, na níž je vidět muž s automatickou puškou v ruce, hnědou mikinou s kapucí a tmavě modrými kalhotami.

Foto: Androscoggin County Sheriff, Reuters

Podezřelý z masových střelb Robert Card

Útoky střelnou zbraní jsou v USA velmi časté. Od začátku letošního roku bylo v zemi zaznamenáno 564 případů masové střelby, uvádí nezisková organizace Gun Violence Archive. Ta do statistiky zahrnuje případy, kdy při střelbě utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce.

Střelec, který v USA zabil osmnáct lidí, policii stále uniká

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám