Hlavní obsah

Co mě nezabije, to mě posílí, vzkázal Trump

„Co mě nezabije, to mě posílí,“ prohlásil Donald Trump, někdejší americký prezident, poté, co výbor amerického Kongresu vyšetřující vzpouru v Kapitolu v roce 2021 v minulých dnech doporučil, aby čelil čtyřem trestním obviněním včetně obvinění ze vzpoury.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Donald Trump

Článek

„Tito lidé nechápou, že když po mně jdou, tak lidé, kteří milují svobodu, se kolem mě shromáždí. To mě posiluje. Co mě nezabije, to mě posílí,“ napsal Trump na Truth Social.

„Američané vědí, že jsem 6. ledna prosadil 20 tisíc vojáků, aby se zabránilo násilí, a že jsem vystoupil v televizi a řekl všem, aby šli domů,“ dodal.

Zákonodárce Sněmovny reprezentantů nařkl, že ho účelově obvinili, aby mu zabránili v další kandidatuře do Bílého domu. „Záležitost s mým stíháním je stejná, jako byl impeachment – stranický pokus odstavit mě a Republikánskou stranu na vedlejší kolej,“ dodal.

Hned po inauguraci zlikviduji levičácký cenzurní kartel, slibuje Trump

Amerika

Obžaloba není jistá

Po 18měsíčním vyšetřování výbor doporučil americkému ministerstvu spravedlnosti obvinit Trumpa také z maření úředního postupu, spiknutí s cílem podvést USA a spiknutí s cílem učinit nepravdivé prohlášení.

Takový krok nemá obdoby, neboť Kongres ještě nikdy předtím nepodal trestní oznámení na současného nebo bývalého prezidenta. „Vyznění je do značné míry symbolické, protože výbor nemá pravomoc vznést trestní obvinění a rozhodnutí o něm bude přijímat americké ministerstvo spravedlnosti, jež má pravomoci generální prokuratury,“ připomněla stanice ABC.

Jamil Jaffer, profesor práva na George Mason University, si v televizi PBS nebyl zdaleka jistý, zda bude vznesena obžaloba: „Uvidíme. Důkazů je mnoho, ale je otázkou, zda budou z pohledu ministerstva spravedlnosti dostatečně průkazné.“

Problém pro Trumpa. DeSantis ho v posledním průzkumu ničí

Amerika

„Očekává se, že oznámení bude další ranou pro Trumpovy šance na získání republikánské prezidentské nominace v roce 2024. Pokud by byl nakonec obviněn a odsouzen, mohlo by to vést k trestu odnětí svobody a zákazu výkonu veřejné funkce,“ podotkl list The Boston Globe.

V říjnu výbor předvolal exprezidenta k podání svědectví, ten to však napadl u soudu a nedostavil se. V pondělí devítičlenný výbor s demokratickou většinou navrhl obžalovat Trumpa a pět jeho spolupracovníků z několika závažných zločinů včetně napomáhání vzpouře. Vycházel při tom z osmnáctiměsíčního vyšetřování, během něhož vyslechl přes 1000 svědků a analyzoval přes milion dokumentů.

Výbor složený ze sedmi demokratických členů Kongresu a dvou protitrumpovských republikánů ukázal dosud neznámé důkazy o rozhovoru s Hope Hicksovou, někdejší ředitelkou komunikace Bílého domu. Hicksová prohlásila, že Trumpovi po volbách řekla, že „poškozuje svůj odkaz“ tvrzeními o podvodech. Odpověděl jí: „Pokud prohraji, nikoho nebude zajímat můj odkaz, takže na tom nezáleží. Jediné, na čem záleží, je vítězství.“

Trump plánoval spiknutí, aby zvrátil výsledek voleb, tvrdí výbor Kongresu

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám