Hlavní obsah

Problém pro Trumpa. DeSantis ho v posledním průzkumu ničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Podpora bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa u republikánských voličů před prezidentskými volbami 2024 klesá. Podle posledního průzkumu, který v úterý zveřejnily USA Today s pomocí Suffolk University, ztrácí Trump na floridského guvernéra Rona DeSantise už 23 procentních bodů.

Foto: Profimedia.cz

Projevu floridského guvernéra Rona DeSantise přihlíží bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

DeSantis podle průzkumu Trumpa předhání nejen mezi voliči republikánů, ale také mezi nezávislými konzervativci, kteří se přiklánějí k republikánům a Donaldu Trumpovi.

Dvě třetiny republikánských voličů by chtěly nadále vidět, aby USA prosazovaly Trumpovu politiku, ale už bez jejího hlavního protagonisty. Svého favorita našli v DeSantisovi, jehož nominaci v tuto chvíli podporuje 56 procent republikánů či republikánům nakloněných konzervativců, zatímco Trumpa chce v úřadu vidět jen 33 procent voličů.

„Republikáni a nezávislí konzervativci chtějí čím dál více trumpismu (politika populistické vlády v podání Donalda Trumpa) bez Trumpa,“ shrnul ředitel centra politického výzkumu Suffolk University David Paleologos.

Trump vyhrožuje sokovi DeSantisovi: Ať nekandiduje na prezidenta, vím toho na něj víc než jeho žena

Amerika

Špatnou zprávou pro Trumpa je, že jeho obliba mezi voliči republikánů soustavně klesá. Ještě v červenci byla 60procentní, v říjnu už 56procentní a aktuálně je 47procentní. To je téměř identické s voliči, kteří ho už za prezidenta nechtějí (45 procent).

Stejně si Trump vede i mezi republikánskými politiky. Od října procento spolustraníků, kteří by ho znovu za prezidenta chtěli, kleslo ze 75 na 64 procent. Jeho nepřízeň naopak vzrostla z 18 na 23 procent.

USA Today uvádí, že průzkumu se zúčastnilo tisíc registrovaných voličů napříč Spojenými státy. Chybovost je 3,1 procentního bodu.

Průzkum Suffolk University je však jedním z mála, které DeSantise vůči Trumpovi favorizují. Podle serveru FiveThirtyEight, který volební průzkumy sleduje, zatím vede ve většině průzkumů bývalý americký prezident.

Podle společnosti Morning Consult, která průzkumy vydává každý třetí den, se situace víceméně nemění. Podle jejího posledního průzkumu vede Trump nad DeSantisem 49 ku 31 procentům.

Trump si je dobře vědom, že DeSantis je pro něj v republikánských primárkách hlavním vyzyvatelem. V posledních dnech floridského guvernéra od kandidatury odrazoval. „Kdyby kandidoval, mohlo by mu to hodně ublížit,“ řekl Trump pro Fox News.

Trump to za výzvy ke zrušení ústavy schytal i od své vlastní strany

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám