Hlavní obsah

Hned po inauguraci zlikviduji levičácký cenzurní kartel, slibuje Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se chystá znovu kandidovat, přislíbil v případě znovuzvolení okamžité zavedení reforem pro obnovu a ochranu svobody slova. Prostřednictvím videonahrávky ve čtvrtek vzkázal voličům, že by po inauguraci vydal dekrety, kterými by zatočil s údajnou cenzurou. Sám přitom čelí kritice, že využívá šíření hoaxů a dezinformací k získávání politických bodů.

Úryvek z prohlášení Donalda TrumpaVideo: Donald Trump

 
Článek

„Pokud nemáme svobodu slova, pak nemáme svobodnou zemi. Tak jednoduché to je. Pokud dovolíme, aby se tohle naprosto základní právo vytratilo, pak se zbytek našich práv a svobod zhroutí jako domino. Proto dnes představuji svůj plán na svržení levicové cenzury a navrácení svobody slova všem Američanům,“ prohlásil Trump v úvodu bezmála sedmiminutové nahrávky.

Pokud Trump v roce 2024 znovu usedne v Bílém domě, chce podle svých slov okamžitě podepsat dekrety (prezidentské výnosy), kterými zastaví a zakáže veškeré vměšování federálních úřadů a úředníků do veřejné debaty. A to jak na internetu, tak v dalších sférách masové komunikace.

První direktivy zakazující vměšování federálních institucí a úředníků do veřejné debaty slibuje Trump podepsat už v řádu hodin po případné inauguraci. Dále hodlá zakázat užití federálních peněz na kategorizování výroků Američanů do škatulek dezinformace nebo zavádějící informace. Ve třetím kroku chce najít a vyházet veškeré úředníky, kteří se na současné moderaci veřejné debaty, kterou nazývá cenzurou, podíleli a podílejí.

Twitter ovládli aktivisté. Je to moje vina, kaje se jeho spoluzakladatel Dorsey

Internet a PC

Jeden z možných republikánských prezidentských kandidátů patrně reaguje mimo jiné na sérii odhalení o manipulaci veřejné debaty na Twitteru, kterou v posledních týdnech obnažuje jeho nový majitel Elon Musk. Doznal se ale k ní ale i jeho spoluzakladatel a bývalý výkonný ředitel Jack Dorsey.

Vyšlo najevo, že Twitter umlčoval a upozaďoval pravicově a konzervativně smýšlející uživatele i jejich témata. Panuje navíc podezření, že se podobně chovají i další technologičtí giganti. Podle Trumpa navíc ve spolupráci s vládními úředníky a mediálními domy.

„Třaskavá odhalení z posledních týdnů potvrdila, že se skupina byrokratů státního aparátu, tyranů ze Silicon Valley, levičáckých aktivistů a korporátních médií spikla, aby manipulovala a umlčela americké občany,“ pokračoval Trump s tím, že je připraven tenhle cenzurní kartel zlikvidovat.

Trump a dezinformace

Neúspěšný prezidentský kandidát republikánů z roku 2020 je svými kritiky, ale i předními americkými médii obviňován, že využívá šíření hoaxů a dezinformací k získávání politických bodů.

Zatímco Trump mluví o spiknutí takzvaného deepstatu, tedy jakéhosi neuchopitelného úředního šimlu, který podle něj brání svobodné výměně informací, jeho kritici ho obviňují z šíření konspiračních teorií s cílem poštvat veřejnost proti demokratickému zřízení a veřejným institucím.

Tvrdí, že Trump cíleně podkopává důvěru občanů ve fungování státu a manipuluje tím davy ve svůj prospěch. To se podle nich jasně ukázalo například při tažení na Kapitol po zvolení současného prezidenta Joea Bidena.

Trump bude vypovídat o útoku na Kapitol, předvolal si ho výbor Sněmovny reprezentantů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám