Hlavní obsah

Biden na Zelenského v červnu vyjel, že je nevděčný a chce pořád víc

Americký prezident Joe Biden v červnu při jednom z pravidelných telefonních rozhovorů se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským neudržel nervy na uzdě a zvýšil hlas. Naštvalo ho, že se namísto vděku za další miliardu dolarů (24,7 miliardy korun) americké pomoci dočkal seznamu nových požadavků. S odkazem na čtyři zdroje obeznámené s průběhem červnového telefonátu to v pondělí uvedla stanice NBC News.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Americký lid je velmi štědrý. Americká administrativa i americká armáda pracují na pomoci Ukrajině velmi tvrdě, a tak by Zelenskyj mohl vyjádřit trochu víc vděčnosti,“ zlobil se Biden podle stanice NBC News, jež odkázala na zmíněné nejmenované zdroje z okolí amerického prezidenta.

Podle tří zdrojů z Bidenova okolí šéf Bílého domu nevypěnil jen kvůli průběhu jednoho telefonátu. Vztek v něm údajně narůstal postupně, po celé týdny. Mělo to být kvůli tomu, že americká administrativa dělala, co mohla, a Kyjev veřejně mluvil jen o tom, čeho se mu nedostává a co nutně potřebuje.

Anketa

Projevují Ukrajinci podle vás dost vděku za podporu ze zahraničí?
Ano
15,4 %
Ne
84,6 %
Celkem hlasovalo 29024 čtenářů.

Jenže stejnou situaci, kterou si v Bílém domě vykládali jako nevděčnost, v Kyjevě vnímali jako přílišnou laxnost, která může Ukrajině prohrát válku. Podle dvou zdrojů stanice NBC z ukrajinské vládní administrativy se nicméně po červnové důrazné domluvě Zelenského tým rozhodl ustoupit. V tlaku na západní představitele polevil a Zelenskyj navíc krátce po červnovém telefonátu vydal prohlášení, v němž vděk za štědrou americkou pomoc vyjádřil.

Biden Putinovi nevěří. Proč mluví o jaderných zbraních, když je nechce použít?

Amerika

„Měl jsem dnes důležitý rozhovor s americkým prezidentem Bidenem. Jsem vděčný za jeho podporu, obzvlášť důležitou v obraně na Donbase,“ uvedl tehdy.

Přineslo to ovoce. Administrativa šéfa Bílého domu ujišťuje, že se od menšího červnového incidentu vztahy Zelenského a Bidena výrazně zlepšily. Otázkou je, zda budou dobré vztahy s Bidenem stačit. Na začátku listopadu se totiž ve Spojených státech konají volby do Kongresu a někteří republikáni dopředu avizovali, že pokud americký prezident ztratí většinu, další navyšování pomoci Ukrajině pozdrží, minimálně tím, že budou žádat přísnější kontrolu vynakládaných prostředků.

Podle zprávy Pentagonu z konce září už Spojené státy Ukrajině zatím v různých formách poskytly pomoc v hodnotě 16,9 miliardy dolarů, což v přepočtu odpovídá víc než 418 miliardám korun.

Biden: Putin používá jediný nástroj – brutální zacházení s Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám