Hlavní obsah

Americký Senát podpořil vstup Finska a Švédska do NATO

– Washington

Americký Senát ve středu večer výraznou většinou vyslovil souhlas se vstupem Finska a Švédska do Severoatlantické aliance. Pro návrh hlasovalo 95 senátorů, proti byl jen jeden. Dokument již dříve schválila Sněmovna reprezentantů, teď čeká na podpis prezidenta, který návrh podporuje.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Kapitolu, kde sídlí americký Kongres.

Článek

Obě severské země v letošním roce přehodnotily svou tradiční neutralitu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a rozhodly se zažádat o vstup do NATO.

Švédsko a Finsko podaly žádost o vstup do NATO

Zahraniční

„Nevyprovokovaná ruská invaze změnila způsob, jakým přemýšlíme o světové bezpečnosti,“ uvedla v rozpravě před hlasováním demokratická senátorka Amy Klobucharová. Hlasování je „varovným výstřelem pro všechny tyrany po celém světě, kteří by si mysleli, že mohou jen tak pohltit svobodné demokracie,“ dodala.

Svůj souhlas s rozšířením NATO o dvě skandinávské země ve středu daly také zákonodárné sbory ve Francii a v Itálii. Aby se obě země staly členy, musí přístupové dokumenty ratifikovat všech 30 aliančních států, což může trvat několik měsíců. Většina zemí NATO vyjádřila záměr ratifikovat přístupové dohody rychle.

Turecko souhlasí se vstupem Finska a Švédska do NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám