Hlavní obsah

Americký prezident je na cestě do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/WASHINGTON

Americký prezident odletěl ráno místního času (po poledni SELČ) na týdenní cestu do Evropy, která začíná v České republice. Prezidentský Boeing 747 s označením Air Force One přistane v Praze kolem 21. hodiny.

Článek

Hlavním cílem Bushovy návštěvy v Evropě je především Německo a tamní summit G8, který začíná ve středu a potrvá do pátku. Během týdenní cesty po kontinentu navštíví také Polsko, Albánii, Bulharsko a Itálii. Amerického prezidenta doprovází početná delegace i jeho žena Laura.

V Česku bude Bush v úterý jednat s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. Hlavním tématem jednání bude stavba radaru amerického protiraketového obranného systému. Je možné, že se bude mluvit i o rušení vízové povinnosti pro Čechy.

Bush si do Prahy veze i jaderný kufřík pro spuštění jaderného úderu. [celá zpráva]

V souvislosti s návštěvou amerického prezidenta nebyl dosud nikomu zamítnut vstup na území České republiky, řekla mluvčí cizinecké a pohraniční policie Barbora Kudláčková. Zesílená bezpečnostní opatření u cizinecké a pohraniční policie platí na hranicích od večera 29. května do půlnoci 6. června.

V ulicích budou stovky policistů

Kvůli návštěvě amerického prezidenta jsou zavedena zvýšená bezpečnostní opatření a některé oblasti města budou uzavřené. Po příletu Bushe v pondělí kolem deváté hodiny večer bude na půl hodiny uzavřeno letiště v Ruzyni. [celá zpráva] Stejně tak při jeho úterním večerním odletu. Pražský hrad bude zavřený od pondělního do úterního večera. [celá zpráva]

Plánek míst, která budou v Praze úplně či částečně uzavřena

Kvůli cestě prezidentovy kolony se na chvíli uzavře i část Evropské ulice. Zvýšená bezpečnostní opatření jsou zavedena i u hotelu Hilton. Ten se proměnil v pevnost.

Právě o Hiltonu se kromě americké rezidence v Praze-Bubenči a Pražském hradu hovoří jako o místě, kde americký prezident George Bush může přespat. Každopádně zde bude nocovat jeho mnohasetčlenný doprovod, jenž si zde ubytování oficiálně rezervoval.

Kolem hotelu vyrostly mřížové zátarasy a v jeho okolí postávají desítky uniformovaných policistů včetně několika strážců v civilu. Policisté ze zásahové jednotky s detektory výbušnin kontrolují podvozky vozů, které se k hotelu přiblíží, uzavřena chodcům je ulice Pobřežní v těsné blízkosti Hiltonu.

Do hotelu samotného se dostane pouze ten, kdo je v něm oficiálně ubytován. Předtím ale musí projít kontrolními rámy připravenými hned u vchodu, a podrobit se zevrubné prohlídce svých příručních zavazadel.

Návštěvu Bushe bude v úterý hlídat asi 1500 policistů

Reklama

Související témata:

Související články

Bushe bude v Česku chránit i tajná Agáta

V České republice je takových přístrojů jen několik. Výjimečně je využívá policie a tajné služby. Řeč je o speciálním a tajném zařízení nazvaném Agáta, které...

Na obranu Bushe bude připravena i URNA

Bezpečnost amerického prezidenta George Bushe během jeho přejezdů mezi jednotlivými jednáními budou chránit také čeští policisté z Útvaru rychlého nasazení...

Hrad bude kvůli Bushovi dva dny uzavřen

V pondělí a úterý raději zapomeňte na výlet do Prahy. Kvůli návštěvě amerického prezidenta George Bushe bude dva dny uzavřen Pražský hrad. Neprůjezdná bude...

Agendu Bushovy cesty netvoří jen rakety

Během své týdenní cesty po Evropě se americký prezident George W. Bush setká nejen s velkým počtem evropských státníků, ale také s množstvím problémů, které...

Výběr článků

Načítám