Hlavní obsah

Agendu Bushovy cesty netvoří jen rakety

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Během své týdenní cesty po Evropě se americký prezident George W. Bush setká nejen s velkým počtem evropských státníků, ale také s množstvím problémů, které stojí mezi Spojenými státy a Evropou. Kromě protiraketové obrany je mezi nimi i rozdílný pohled na to, jak se zachovat tváří v tvář klimatickým změnám.

Článek

Bush má ale v Evropě jednat i o demokracii a obchodě, o rozšíření NATO a o řadě mezinárodních problémů: o Iráku, Íránu, Kosovu, o AIDS v Africe a o vztazích s Ruskem.

Zatímco svůj postoj ke klimatu a také své nejnovější iniciativy v této oblasti bude Bush hájit především na summitu skupiny G8 v německém Heiligendammu, protiraketová obrana bude tématem jednání v řadě navštívených zemí, Českem počínaje.

Polsko bude tvrdý oříšek

S Prahou si asi Bush poradí snadno. Nejtěžší chvíle ho zřejmě čekají v Polsku. Krátce před jeho návštěvou dali Poláci najevo svou nespokojenost s tím, co jim Spojené státy nabízejí při jednáních o instalaci protiraketové základny na jejich území. "Nabídka je špatná, tohle jsme nečekali," shrnuje postoje polských vyjednavačů tamní tisk.

Poláci si na rozdíl od Čechů nevykládají o tom, jak je jejich spojeneckou povinností přijmout americkou základnu. "Pokud se americká nabídka nezlepší, štít v Polsku nevznikne," citoval polský list Rzeczpospolita nejmenovaného diplomata.

Varšava trvá tvrdě na tom, že odměnou za instalaci protiraket musí být výrazné posílení obranné spolupráce a jasné záruky pomoci ze strany USA v případě krize. "Deklarace o americké pomoci v krizové situaci je málo. Chceme vědět, kdo, kdy a za jakých podmínek to (poskytnutí pomoci - pozn. red.) udělá," řekl nejmenovaný polský diplomat.

Polákům se nelíbí ani to, že americká vláda neudělala nic, aby zajistila 600 až 700 milionů dolarů na rakety Patriot, které by měly chránit proti raketám polský vzdušný prostor. Jejich rozmístění je jedním z požadavků Varšavy při jednáních s USA.

Téma protiraketové obrany se může objevit na summitu, kde bude zastoupeno i Rusko, ostrý kritik tohoto projektu. Bush se však této otázce asi nevyhne ani v jiných hlavních městech Evropy, která je v postoji k tomuto projektu rozdělena.

Balkánská idyla?

Daleko klidnější chvíle Bushe zřejmě čekají v Albánii, kde se setká s předáky tří zemí, které usilují o brzký vstup do NATO - kromě prezidenta Albánie jej v Tiraně uvítají i jeho protějšky z Chorvatska a Makedonie. "Naše poselství prezidentovi Bushovi bude znít, že všechny tři země splní všechny podmínky (pro vstup do NATO - pozn. red.). Doufáme, že nás USA podpoří," řekl makedonský ministr zahraničí Antonio Milošoski.

Při této návštěvě se však na stůl dostane i další závažný problém: budoucnost Kosova, které obývají většinou Albánci. USA a Evropa se už delší dobu snaží prosadit nezávislost této provincie, Rusko je ale tvrdě proti. Samostatné Kosovo může být problémem i pro Makedonii, kde žije silná albánská menšina.

V Bulharsku navštíví Bush jednu z mála východoevropských zemí, kde už dnes funguje americká vojenská základna.

Dlouhý stín irácké války

Při návštěvě Itálie možná výrazně ožije starý problém, který v minulosti těžce narušil vztahy mezi Evropou a USA: jde o iráckou válku. Bush totiž navštíví i papeže Benedikta XVI. Jeho předchůdce Jan Pavel II. byl ostrý kritik amerického dobrodružství v Iráku a také nynější papež již prohlásil, že odsud "nepřichází nic pozitivního" a odsoudil tamní masakry.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek bude mluvit s Bushem o radaru

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se setká osobně s prezidentem USA Georgem Bushem během jeho návštěvy Prahy. Bushovi sdělí postoj sociální demokracie...

Na obranu Bushe bude připravena i URNA

Bezpečnost amerického prezidenta George Bushe během jeho přejezdů mezi jednotlivými jednáními budou chránit také čeští policisté z Útvaru rychlého nasazení...

Výběr článků

Načítám