Hlavní obsah

Bushova návštěva omezí provoz na Ruzyni i v ulicích Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návštěva amerického prezidenta George Bushe v Praze plánovaná na pondělí a úterý může vážně narušit plány mnoha lidí, kteří chtějí v tuto dobu využít služeb pražského ruzyňského letiště. V rámci bezpečnostních opatření se totiž v době Bushova příletu a odletu na letišti asi na půl hodiny zastaví veškerý provoz. Problémy v dopravě lze po oba dny očekávat i na dalších místech hlavního města.

Článek

Podle mluvčí letiště Evy Krejčí budou mít všechny lety plánované na pondělní a úterní večer asi 30 minut zpoždění. Cestujícím Krejčí doporučuje, aby se dostavili na letiště s dostatečným časovým předstihem, tedy minimálně hodinu a půl před odletem.

Na letiště nejlépe stovkou

Protože v době návštěvy amerického prezidenta bude částečně uzavřena i Evropská ulice, což je hlavní spojnice letiště s centrem, měli by cestující raději podle Krejčí použít alternativní spojení autobusem číslo 100 ze stanice Zličín.

Bush přiletí na terminál Jih pražského letiště svým prezidentským speciálem Air Force One. Do ČR dorazí v rámci své cesty na summit G8, který se bude konat v Německu 6. až 8. června.

Návštěva bude mít dopad hlavně na okolí Hradčan

V souvislosti s návštěvou nejmocnějšího muže světa se policie chystá kromě letiště uzavřít také Pražský hrad a přilehlé ulice. Omezení dopravy se však zřejmě nevyhne ani severojižní magistrála.

Útvar pro ochranu ústavních činitelů informuje obyvatele lokalit v blízkosti Pražského hradu o bezpečnostních opatřeních prostřednictvím letáků, které dostávají do poštovních schránek. V úterý 5. června budou kvůli návštěvě od 06:00 do 15:00 uzavřeny pro veřejnost Pražský hrad, Hradčanské náměstí a ulice Mariánské hradby, Jelení a Keplerova.

"Rezidentním občanům a osobám zde pracujícím bude umožněn přístup po předložení občanského průkazu nebo jiného dokladu prokazujícího tuto skutečnost," píše policie na letáku. Text je i v angličtině.

V úterý budou uzavřeny pro veškerou dopravu také úseky mezi Chotkovými sady, Badeniho ulicí a Pohořelcem. Uzavřena bude rovněž Loretánská ulice a Hradčanské náměstí a všechny méně důležité ulice v oblasti. Prezident Bush by měl údajně také jet do budovy Rádia Svobodná Evropa u Václavského náměstí. Podle informací z magistrátu bude na čas uzavřena takzvaná severojižní magistrála.

Policie povolala posily z krajů

Po dobu návštěvy amerického prezidenta George Bushe bude v Praze nasazeno kolem 1500 policistů. O bezpečnost prezidenta se bude starat 1000 členů pražské policejní správy a další posily povolané z krajů. Bushe budou střežit zejména příslušníci Útvaru ochrany ústavních činitelů. Na trasách, po nichž bude prezident projíždět, nebudou moci řidiči zastavit.

Na ochraně prezidenta se budou podílet nejen policisté, ale také zpravodajské služby a armáda. Návštěvu nejmocnějšího muže světa budou provázet nejpřísnější bezpečnostní opatření. Ta byla sice běžná i při návštěvách jiných amerických prezidentů v ČR či během jejich dalších zahraničních cest, po útocích teroristů na New York a Washington v září 2001 jsou ale ještě striktnější.

Hlavním tématem jednání Bushe v Praze bude záměr vystavět v Česku a Polsku protiraketový systém. Setká se mimo jiné s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. První dámy by si podle některých informací měly prohlédnout Strahovský klášter.

Reklama

Související články

Bílý dům potvrdil Bushovu návštěvu v ČR

Bílý dům v úterý potvrdil, že americký prezident George Bush navštíví Evropu včetně České republiky. Do Evropy míří na summit G8, který se bude konat v Německu...

Bushe bude v Česku chránit i tajná Agáta

V České republice je takových přístrojů jen několik. Výjimečně je využívá policie a tajné služby. Řeč je o speciálním a tajném zařízení nazvaném Agáta, které...

Výběr článků

Načítám