Hlavní obsah

Bushe bude v Česku chránit i tajná Agáta

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice je takových přístrojů jen několik. Výjimečně je využívá policie a tajné služby. Řeč je o speciálním a tajném zařízení nazvaném Agáta, které bude dohlížet na bezpečnost amerického prezidenta George Bushe během jeho krátké návštěvy příští týden v Praze.

Článek

Agáta je přístroj, který dokáže během několika vteřin zmapovat a identifikovat čísla mobilů ve svém okolí. Dokonce je schopná zjistit, zda některý z nich nebyl v minulosti používán pro kriminální účely. "Koupili jsme to od Izraelců, kteří ho měli vyvinout proti Palestincům. Dokáže monitorovat i esemesky a maily," řekl Právu bezpečnostní expert.

Agáta ale není jedinou technickou vymožeností, která bude policistům a zpravodajcům pomáhat při hlídání hlavy Spojených států. Sami Američané si přivezou zvláštní monitorovací vůz, který bude součástí Bushovy kolony při přejezdech po městě. Auto má v sobě zabudovanou techniku na rušení rádiového signálu a umí zabránit dálkovému odpálení bomby pomocí mobilu.

Podle ředitele ochranné služby Lubomíra Kvíčaly je také schopné rušit případné odposlechy Bushových telefonních hovorů. "Dosah zařízení je do 100 metrů," podotkl Kvíčala. Lidé se tak nemusí bát, že si nebudou moci zavolat. Problém ale je, že nikdo neví, kudy vládní kolony z letiště a z místa Bushova ubytování pojedou.

Podle bezpečnostního experta, který si nepřál být jmenován, jsou kromě jedné hlavní trasy prozkoumány a připraveny dvě až tři náhradní a únikové cesty. "Trasy jsme vybírali my, Američané by tady zabloudili," podotkl expert.

Samotného Bushe bude vozit obrněná prezidentská limuzína Cadillac One, která je považovaná za nejbezpečnější auto na světě. Pro zmatení případného atentátníka budou v Praze jezdit dvě identické kolony aut včetně druhé, naprosto stejné limuzíny.

Český bodyguard

Ačkoliv zodpovědnost za Bushovu bezpečnost má česká strana a do opatření bude zapojeno až několik tisíc lidí, do jeho bezprostřední blízkosti se dostane pouze jeden policista z ochranné služby. Podle Kvíčaly jde o špičkového člena ochranky, který má za sebou řadu zkušeností. Bushe dále budou hlídat jeho američtí bodyguardi, na které je zvyklý.

Jak řekl ředitel pražské policie Petr Želásko, o bezpečnost prezidenta se bude starat tisíc členů pražské policejní správy a další posily povolané z krajů včetně poříční policie. Do celkového počtu ale musíme připočítat i americké bezpečnostní experty a příslušníky tajných služeb. Z českých specialistů se do opatření významně zapojí policisté z útvaru rychlého nasazení (URNA). "Za tuto výsadu jsme zaplatili vlastní krví," řekl Právu jeden z příslušníků protiteroristického týmu URNA, který se v minulosti zúčastnil mise na Středním východě.

Připomněl, že jeho příslušníci se při střežení diplomatů v této krizové oblasti už několikrát dostali do přestřelek, během nichž bylo několik z nich zraněno. Jejich speciální opancéřované vozidlo bude taktéž součástí prezidentské kolony. Jeho posádka bude připravená zaútočit na případného atentátníka nebo je schopná krýt Bushovu evakuaci.

Přivařené kanály? Nesmysl

Kromě toho budou členové URNY využiti jako odstřelovači na střechách domů. Spolu s nimi budou hlídat bezpečnost i američtí odstřelovači. "Americká strana požádala o povolení přivézt si s sebou i dlouhé zbraně. Nebude je ale mít nikdo z Bushova bezprostředního ochranného týmu," řekl k tomu Kvíčala.

Ten zároveň označil za nesmysl informace některých médií, podle kterých se kvůli příjezdu Bushe zavařují kanály, aby se v nich nikdo nemohl skrývat.

"My sice kanály samozřejmě kontrolujeme, ale ty prohlédnuté jen označíme kovovými plombami," vysvětlil Právu Kvíčala. Na zavaření a odvaření kanálů ani nemá policie prostředky, dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

S Bushem přijede prezidentské "městečko"

Několik hodin, které prožije americký prezident George W. Bush na počátku příštího měsíce v České republice, obrátí Prahu vzhůru nohama. Není...

Výběr článků

Načítám