Hlavní obsah

Topolánek: Bush nepřijede ohlásit zrušení víz

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americký prezident George W. Bush by měl z Prahy odlétat s pocitem, že Česko je schopno dostát svých závazků, zároveň ale není ochotno přijímat diktáty. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl premiér Mirek Topolánek (ODS). Dodal, že Bush v Česku pravděpodobně neoznámí termín zrušení víz do USA.

Článek

Česká republika musí podle premiéra ukázat, že je spojenec, který míní plnit závazky vyplývající z členství v NATO. Česko ale také musí dát jasně najevo, že není zemí, "která si nechá něco diktovat".

Topolánek uvedl, že s Bushem bude hovořit o dodávkách ropy a plynu z kavkazských zemí a o politické situaci těchto států, o Kubě a Bělorusku. Řeč by ale měla taky přijít na Rádio Svobodná Evropa, na Darfúr, na evropskou dimenzi protiraketové obrany a na víza do USA.

Předseda vlády nepředpokládá, že Bush v Česku oznámí termín zrušení vízové povinnosti. "Závisí to totiž spíše na Kongresu," konstatoval Topolánek. Doplnil, že zrušit vízovou povinnost se podle něho podaří.

Premiér také upřesnil, za jakých okolností by byl proti radaru. Stalo by se tak v případě, že by USA odmítly vystavit základnu za své peníze a kdyby se při odborných studiích potvrdilo, že radar bude škodit zdraví občanů.

Rusko potřebuje nepřítele

Topolánek poznamenal, že systém v žádném případě neohrozí Rusko. Kritiku z východu přisuzuje vnitřním procesům. "Rusko potřebuje nějakého většího nepřítele," řekl Topolánek s tím, že tímto způsobem Moskva zakrývá  vlastní problémy s demokracií a politikou.

Kampaň proti systému USA také podle premiéra pomůže ruskému vojenskému průmyslovému komplexu, který "v rámci vytvoření této hrozby bude mít nové zakázky."

Výstavba protiraketové základny by mohla podle premiéra brdské oblasti pomoci ekonomicky, daňoví poplatníci na tom rozhodně neprodělají. "Spíš na tom vydělají. Urychlí se projekty, které by čekaly možná řadu let," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám