Hlavní obsah

Americký Senát odmítl zákaz sňatků homosexuálních párů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Senát ve středu zablokoval projednávání dodatku k ústavě, který by zakazoval sňatky lidí stejného pohlaví. Pro zahájení projednávání ústavného dodatku hlasovalo jen 49 senátorů, přitom by bylo potřeba alespoň šedesáti hlasů. Zákaz také podporoval americký prezident Bush.

Článek

Výsledek je prohrou konzervativců, nepodařilo se jim prosadit ani zahájení procesu pro přijetí dodatku. Pro samotné přijetí by přitom musela hlasovat 67 senátorů. Dodatek neprošel už v červenci 2004, kdy jej podpořilo jen 48 senátorů.

Podle prezidenta je jedním ze základů civilizace manželství muže a ženy. Zákaz měl zabránit soudcům povolovat v jednotlivých státech sňatky párů stejného pohlaví.

I podle řady republikánských senátorů však podobný dodatek není potřeba. Uvedli, že v 45 amerických státech je manželství definováno jako svazek muže a ženy.

Demokratický senátor Ted Kennedy označil už v úterý dodatek jako nástroj, který má sloužit "předsudkům a  bigotnosti". Předseda demokratické menšiny v Senátu Harry Reid uvedl, že "republikáni prosazují dodatek o manželství, protože se nechtějí zabývat skutečnými problémy země".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám