Hlavní obsah

Bush chce zakázat sňatky homosexuálních párů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush opět tlačí na Senát, aby schválil dodatek zákona, který by zakázal sňatky párů stejného pohlaví. Senát se jím bude zabývat v úterý. Prezident zákaz v pondělním projevu zdůvodnil tím, manželství muže a ženy je nejzákladnější institucí civilizace a potřebuje ochranu.

Článek

V sobotu se v prezident USA v rozhlasovém projevu vyjádřil, že by Senát měl definovat manželství jako svazek muže a ženy. "Státní legislativci zkoušejí nastolit toto téma, ale po celé zemi jsou napadáni právními aktivisty, kteří se pokoušejí zvrátit vůli lidu," uvedl Bush. Ve státech Washington, Kalifornie a New York soudci odmítli zákony o tradiční podobě manželství.

Dodatek ovšem nemá potřebnou podporu. Jen pro zahájení procesu, který může vést k přijetí dodatku zákona, je potřeba v obou komorách Kongresu dvoutřetinová většina.

Oponenti kritizují Bushe

Bushovi oponenti tvrdí, že se k tématu vrátil, aby si získal přízeň konzervativních republikánských voličů, kteří se od něj odvrátili, protože vyjádřil podporu snahám ilegálních imigrantů z latinskoamerických zemí o zisk amerického občanství. Na propadu popularity Bushe má velký podíl i pokračující válka v Iráku

Podle zpravodaje BBC Jamese Coomarasamyho sice v USA mírně převažují odpůrci sňatků homosexuálních párů, ale většina z nich chce, aby o problémech rozhodovaly jednotlivé státy Unie.

To ovšem Bush v projevu odmítl: "Tato národní otázka vyžaduje národní řešení. A u tématu, jež má takový význam, nemůže toto řešení přicházet od soudů, ale od lidu USA."

Před druhými prezidentskými volbami se mu nepodařilo prosadit zákaz sňatků homosexuálních párů na celonárodní úrovni. V jedenácti státech ale byl zákaz prosazen, což mohlo pomoci Bushovi k volebnímu vítězství.

Reklama

Související témata:

Související články

San Francisco povolilo homosexuálům sňatky

Navzdory zákonům uzavřelo ve čtvrtek prvních několik desítek homosexuálních párů ve Spojených státech regulérní manželské svazky. Průlomové rozhodnutí Gavina...

Výběr článků

Načítám