Hlavní obsah

Senátoři podali stížnost na kandidaturu Rohanové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud obdržel návrh na zrušení registrace kandidátky na prezidentku Denisy Rohanové. Podala jej skupina senátorů, kteří podpořili Marka Hilšera. Na registraci kandidátů, jak o ní ministerstvo rozhodlo, bylo podáno celkem 13 stížností, týkají se pěti kandidátů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Denisa Rohanová

Reklama

Článek

Rohanovou ministerstvo do klání pustilo, ač předložila podpisy poslanců, kteří byli zvoleni v minulém období, a získala je dříve, než byla vůbec volba prezidenta vyhlášena.

Ústavní právníci se spíše kloní k názoru, že by mezi kandidáty být neměla. Pak by totiž každý mohl sbírat podpisy zákonodárců a předložit je klidně za několik let.

„Ministerstvo dává najevo, že preferuje kandidátky s podpisy poslanců a senátorů. Jeho názor by ale mohl vést k absurdním závěrům. Kdybychom to časově neohraničili, můžu už teď začít sbírat podpisy současných poslanců do příštích prezidentských voleb a ve vhodném okamžiku je vytáhnout,“ řekl Právu právník Jan Wintr.

Přirozeným momentem pro podání kandidátní listiny je podle něj vyhlášení voleb předsedou Senátu.

13 stížností na registraci

Nejvyšší správní soud (NSS) také obdržel v souvislosti s registračním procesem pro volbu prezidenta 13 podnětů. Na soud se obrátilo pět kandidátů, které vnitro do voleb nepustilo; jde o podnikatele Karla Diviše a Karla Janečka, dále o Romana Hladíka, Pavla Zítka a Libora Hrančíka.

Lhůta pro zpochybnění registrace či neregistrace konkrétních kandidátů vypršela ve středu v 16:00. NSS musí rozhodnout do 15 dnů.

Wintr: Soud může někoho z vyřazených vrátit do hry

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám