Hlavní obsah

Rukavice šly dolů? Nerudová v debatě nařkla Pavla z možného střetu zájmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po většinu prezidentské kampaně se favoriti proti sobě příliš nevymezovali, to se nyní změnilo. Generál Petr Pavel a ekonomka Danuše Nerudová se ve středeční debatě na CNN Prima News opakovaně popichovali. Nerudová při otázce na možný střet zájmů jejího manžela, který je advokátem významné kanceláře, namísto konkrétních odpovědí zaútočila na Pavla kvůli hrozícímu střetu zájmů u jeho blízkého známého, exdiplomata Petra Koláře, který podle ní „lobbuje za zbrojaře“.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Danuše Nerudová a Petr Pavel při debatě v TV Prima

Reklama

Článek

Generál Petr Pavel během své kampaně musel vysvětlovat svou komunistickou minulost a studium na vojenského rozvědčíka, což mu část veřejnosti vyčítá. Někdejší rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová zase čelí otázkám ohledně svého tamního působení či případného střetu zájmů jejího manžela, právníka Roberta Nerudy.

Ten je podílníkem významné české advokátní kanceláře Havel a Partners, která taktéž často spolupracuje se státními institucemi. Nerudová doposud nedokázala jednoznačně říci, zda by se Neruda podílu vzdal a například pozastavil svou advokátní činnost, aby v případě jejího zvolení předešel možnému střetu zájmů.

„Můj muž to zvažuje. V případě, že by k něčemu takovému mělo dojít, tak bychom učinili všechna opatření, aby ke střetu zájmů nedošlo,“ uvedla v debatě Nerudová a při této příležitosti zaútočila na svého protikandidáta Pavla.

Pavel přinesl Nerudové flanelku a těší se na podraz

Prezidentské volby

„Mě ale velmi překvapuje, že tu řešíme případný, ani neexistující střet zájmů mého muže, ale vůbec neklademe otázky, jak by řešil střet zájmů Petr Pavel. V jeho týmu je Petr Kolář, který je právníkem významné americké kanceláře, která lobbovala proti ruským sankcím, zastupovala Gazprom či Agrofert. On lobbuje v České republice za zbrojařský průmysl,“ odvedla pozornost.

Kolář je v Nadaci rodiny Holečkových

Ačkoliv Nerudová ohledně údajného lobbingu za zbrojaře nebyla konkrétní, zřejmě narážela na členství bývalého diplomata Petra Koláře v Nadaci rodiny Holečkových. Zakladatel nadace, která si klade za cíl například podporu a zlepšování zdravotnického vzdělávání, René Holeček je majitelem České Zbrojovky, která se vloni přejmenovala na Colt CZ poté, co předloni koupila stejnojmenného amerického výrobce zbraní.

Kolář zastává v nadaci pozici předsedy správní rady. Kromě Koláře jsou členy správní rady například také bývalá spolupracovnice Petra Pavla v dobách jeho působení v NATO Eva Svobodová, jež nyní zastává funkci ředitelky pro vnější vztahy a mluvčí skupiny Colt CZ, ale také vládní poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar či další z prezidentských uchazečů Tomáš Zima, bývalý rektor Karlovy univerzity.

Pavel na slova Nerudové reagoval, jako v mnoha jiných případech, s mírnou nadsázkou.

„My s Petrem Kolářem nejsme manželé a máme striktně oddělené kariéry. Petr Kolář není součástí mého týmu, jeho vztah k němu je velice volný. On má svoji kariéru, chce si ji ponechat, já to naprosto respektuji, ale na druhou stranu nikdy jsem neskrýval, že jsme přátelé a radím se s ním o věcech, stejně jako se spoustou dalších lidí. Protože má nepopiratelnou expertízu v mezinárodních vztazích, tak jeho radu uvítám, pokud mi bude ochoten poradit i po případném vítězství, tak budu rád, ale rozhodně nebude v roli placeného poradce,“ odvětil.

Tato odpověď však prý Nerudovou neuspokojila, jelikož podle ní placená či neplacená funkce poradce nemá vliv na případný střet zájmů.

Šly už rukavice dolů?

K podobným „dloubnutím do žeber“ docházelo mezi oběma kandidáty, kteří patří k favoritům volby společně s expremiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, jenž do diskuse do televize nedorazil, poměrně často.

Debatu odstartovalo podivně působící vzájemné předání darů, kdy Pavel dal Nerudové flanelovou košili, která se stala spontánně jedním ze symbolů jeho kandidatury. Nerudová, podle které flanel „kouše“, zase Pavlovi darovala čokoládu na „obalení nervů“.

Při diskusi ohledně ukradené prezidentské standarty, o jejímž vrácení na Hrad po volbách se Pavel s jejími „únosci“ domluvil, zase generál ve výslužbě posměšně popíchl Nerudovou poté, co se podivovala nad tím, že se namísto běžných problémů, jako je nedostatek zubařů či vysoké ceny, řeší standarta, která nad Hradem stejně vlaje.

„Já tomu pořád nerozumím. Standarta na Hradě je. Nerozumím, proč by se měla vracet původní, když tam už vlaje,“ řekla konkrétně Nerudová, načež ji Pavel vzápětí usadil slovy „Rozumím, že to nechápete. Symbolika je složitá věc“.

Že se prezidentští kandidáti vůči sobě začnou s blížícími se volbami, které se uskuteční v pátek a sobotu, více vymezovat a útočit na sebe, se očekávalo. O to zajímavější bude sledovat čtvrteční prezidentskou debatu na Nově, které se, jako jediné, zúčastní i Andrej Babiš.

„Doufám, že nějaký podraz zítra přijde. Svým způsobem se na to těším, chybí mi to,“ řekl ve středu Pavel a významně se podíval na prázdný vedlejší stoleček, který byl vyhrazen pro šéfa hnutí ANO. „Babišovi zítra půjde o hodně, můžeme se dočkat různých překvapení,“ dodal.

Babiš: Lidi mě znají, nemusím do debat. Jsem tam prakticky přítomen duchem

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám