Hlavní obsah

Nerudová se brání kritice za slova, že by vláda neměla jezdit jen do Kyjeva

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová se brání kritice, která se na ni od některých lidí snesla za výrok o tom, že by vláda neměla jezdit zasedat „jenom do Kyjeva“, ale měla by absolvovat výjezdní zasedání i v českých regionech, jako je Ústecký či Moravskoslezský kraj. Kritici Nerudové vyčítají, že vytváří falešné dilema, ta oponuje, že Ukrajinu od počátku ruské agrese podporuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidátka na budoucí prezidentku ČR Danuše Nerudová

Reklama

Článek

Nerudová byla minulý týden při debatě prezidentských kandidátů pořádané primárně pro studenty dotázána, zda by se jako hlava státu postavila za vládu a snažila se eliminovat nenávist, které kabinet čelí kvůli pomoci Ukrajině.

Ekonomka konstatovala, že česká společnost je solidární, což dokázala i pomocí Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům. Postupem času se podle ní téma války stává všední realitou a část lidí získala pocit, že se vláda více věnuje konfliktu než pomoci občanům.

„Myslím, že se dala udělat celá řada věcí dřív. Domnívám se, že diskuse o tom, že dojde k zastropování cen, měla být v červnu. V červnu mělo být všem jasné, že tu zimu zvládneme. Kdyby to bylo všem jasné v červnu, tak jsme tu v září neměli demonstraci, kde část lidí nebyla proruských, ale část lidí měla skutečně strach, část lidí měla strach, co bude v zimě dělat,“ uvedla ekonomka s tím, že pokud nebude od ledna zaveden sociální tarif na energie, hrozí další radikalizace.

Nerudová dotáhla Pavla

Prezidentské volby

To už se dostala k inkriminovanému výroku, v němž uvedla, že i oblasti, „kde se nežije tak dobře jako v Praze nebo v jiných regionech, si zaslouží pozornost vlády. A velmi si přeji, aby vláda nejezdila zasedat jenom do Kyjeva, ale aby jezdila zasedat do Ústeckého kraje, aby jezdila zasedat třeba do Karviné a aby jela zasedat třeba do Karlových Varů.“

Neexistující dilema vs. gesto pro občany

Právě poslední věta je podle kritiků zbytečná a vytváří dilema, jež podle jejich názoru neexistuje. Tato rétorika je navíc vlastní především kandidátům, vůči nimž se Nerudová vymezuje.

„To je bohužel vaše falešné dilema, že nemůžeme podporovat Ukrajinu a zároveň s pochopením komunikovat k lidem v Česku. Můžeme,“ uvedla Nerudová v reakci na Twitteru, kde zveřejnila i celou odpověď na dotaz. Zveřejnění pouze jeho části vnímá jako předvolební kampaň.

Nerudová na podobnou otázku odpovídala rovněž v rozhovoru pro Právo, kde se sice pozastavila nad tím, proč kabinet nevyrazí na výjezdní zasedání „do Ústeckého nebo do Moravskoslezského kraje“, ale srovnání s „jednáním v Kyjevě“ nezmínila.

Naopak přiznala, že výjezd do regionů by byl „gestem směrem k našim občanům“, které by je mělo ujistit o tom, že se o ně vláda zajímá.

Skupina sedmi ministrů v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) se koncem října v Kyjevě zúčastnila „česko-ukrajinské mezivládní konzultace“. Jednali rovněž s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ukrajina čelí od února nevyprovokované ruské agresi.

Nerudová: O nepříjemných tématech vláda nemluví

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám