Hlavní obsah

Nečekaní vítězové na Plzeňsku, pat i sto procent

Do druhého kola postupuje Petr Pavel a Danuše Nerudová. Tak by to vypadalo, kdyby zbytek republiky volil jako Čilá na Rokycansku. Nejmenší vesnice v Plzeňském kraji, jedna z nejmenších v republice, popírá oblíbenou teorii politologů, že venkov volí Andreje Babiše.

Foto: Facebook obce Biřkov, .

Volby v Biřkově, kde zvítězil Andrej Babiš.

Reklama

Článek

V Čilé získal šéf hnutí ANO 17 procent, Nerudová třicet a generál ve výslužbě bezmála čtyřicet. V praxi to obnáší devět hlasů pro Pavla, voličů je zde totiž jen 24 a k urně až na jednoho dorazili všichni.

To v Kaničkách na Domažlicku měli účast sto procent, z 28 tamních voličů nechyběl ani jeden. „Lidi jsou u nás aktivní a záleží jim na tom, kdo bude na Hradě,“ míní starosta Jiří Rada (Sdružení nezávislých kandidátů). Sobotní výsledek ho překvapil. O první místo se zde totiž dělil Marek Hilšer a Petr Pavel, každý z nich dostal devět hlasů, Andrej Babiš se sedmi skončil třetí.

Rozdělená obec

Danuši Nerudovou si přáli v Prostiboři na Tachovsku. Ze 71 platných hlasů jich dostala 26. „Žije tady dost mladých lidí, tak zřejmě kvůli tomu,“ soudí starostka Barbora Nováková (Společně pro Prostiboř).

„My se opakovaně vymykáme. Jsme takovým ostrůvkem v okrese a já jsem za to ráda.“ Stejně to dopadlo v Mezihoří u Klatov. „Pro Danuši pravděpodobně rozhodlo to, že nemá žádnou komunistickou minulost,“ odhaduje členka tamní volební komise Zdeňka Němečková. Patem skončily volby v Siré na Rokycansku.

Fischer: S voliči Babiše je třeba pracovat

Prezidentské volby

Ze 128 možných hlasů jich 37 dostal jak Pavel, tak Babiš. Pro zajímavost, boj o bronz skončil rovněž remízou, dělí se o něj Nerudová s Hilšerem. „Máme to tady dlouhodobě rozdělené na pravici a levici,“ konstatuje starostka Hana Nováková (ODS, NK).

Šlo to i bez ANO

„Ale krom politiky se to neprojevuje, rozepře tu nejsou. V sobotu hned po volbách jsme tady měli hasičskou zábavu, pokud vím, tak tam byli zástupci obou táborů a bylo to družné,“ podotýká. V Biřkově na Klatovsku, kde je ryze ženské zastupitelstvo, jednoznačně zvítězil Babiš. Ten dominoval i ve Všepadlech na Domažlicku, kde je s průměrem 71,5 roku vůbec nejstarší zastupitelstvo v Česku.

Jako celek dopadl Plzeňský kraj podobně jako všude jinde. Krajská metropole hlasovala pro Pavla, v minulé volbě tady uspěl Zemanův protikandidát Drahoš. Menší města a vesnice většinou volily Babiše. Pavel v Plzni získal 41,45 procenta, Babiš 30,95. Z velkých obvodů generál zvítězil nejpřesvědčivěji na Slovanech, nejtěsněji na sídlištích Severního Předměstí.

Andrej Babiš dokázal obstát v jinak tradičně pravicových Klatovech, kde získal 38 procent, o dva body více než Pavel. Z okresních měst uspěl paradoxně nejvíce tam, kde v podzimních komunálkách ANO vůbec nekandidovalo – v Tachově si připsal 43 procent.

Pavel odmítl dělení voličů na velká města a venkov

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám