Hlavní obsah

Pavel odmítl dělení voličů na velká města a venkov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát generál Petr Pavel v úterý odmítl rozdělení České republiky podle volebních výsledků na Prahu a venkov, přičemž Praha volila jej a zbylé regiony povětšinou jeho soupeře Andreje Babiše. Podle něj jde o souboj dvou světů, světa slušnosti a důstojnosti proti světu lží, manipulace a boje o moc.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kandidát na prezidenta Petr Pavel a profesorka Danuše Nerudová vystoupili na tiskové konferenci ke spolupráci před druhým kolem prezidentské volby, 17. ledna 2023, Praha.

Reklama

Článek

„Praha proti venkovu, velká města proti vesnicím. Takhle to rozhodně nestojí, já to vidím tak, že je to souboj světa, kde ctíme slušnost, důstojnost, snahu vyjít si vstříc a hledat kompromisy, na tom není nic nepřirozeného. Na druhé straně je to svět, který se nijak neštítí lží, manipulací, sleduje jenom boj o moc a vliv. Proti tomuto světu se stojí za to vymezit, a to se neskutečně netýká města a vesnic. Ta dělící čára leží úplně jinde,“ prohlásil v úterý generál Petr Pavel.

Ten se v pátek 27. a 28. ledna utká ve druhém kole boje o prezidentský úřad s expremiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

Pavel těmito slovy reagoval na hojně sdílené vyjádření řady příznivců i odpůrců, kteří na sociálních sítích přeměnili známý výrok Václava Havla „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“ na „Praha a láska zvítězí nad vsí a nenávistí“.

Zatímco Pavel ovládl velká města, jako je Praha či Brno, tak Babiš primárně opanoval venkov. S výjimkou Prahy, středních Čech, Libereckého, Královéhradeckého a Jihomoravského kraje expremiér zvítězil ve všech zbylých regionech.

Podlost nejhrubšího zrna. Války začínají politici, ne vojáci, reagoval Pavel na Babišův billboard

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám