Hlavní obsah

Neblázněte. Neničte si kvůli volbám vztahy

Respektujte druhé, raději se ptejte, než hádejte, a pamatujte, že volby za chvíli skončí. To je stručné shrnutí rad psychologů, jak přežít vyhrocenou předvolební atmosféru a nezničit si kvůli ní vztahy v rodině či s přáteli. Čím jsou si lidé bližší, tím může mít jejich rozpor v prezidentské volbě větší následky.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Ilustrační foto

Reklama

Článek

Podle psychologa Marka Preisse z Národního ústavu duševního zdraví velmi záleží na tom, nakolik se jedinec o veřejné dění vůbec zajímá. „Čím větší je jeho zájem, tím významnější je pro něj prezidentská volba. Může být spojena s obavami a úzkostí, pokud ta volba nedopadá tak, jak by si přál. U lidí, kteří volby prožívají, mohou mít dopad na náladu a uvažování o budoucnosti,“ přiblížil Preiss.

Zároveň se takové emoce mohou přelít i do mezilidských vztahů. „Volby posilují představy o rozdílech mezi skupinami lidí, kteří volí jiné kandidáty. Velmi často jsou to negativní představy, posiluje se uvažování my versus oni,“ podotkl Preiss.

Dodal, že se často setkává s odlišnými politickými názory hlavně mezi generacemi, kdy starší lidé volí jiné kandidáty než jejich děti či vnuci.

„Není to jen o prezidentské, ale i o parlamentních volbách. Jsou různé postoje a hodnoty, které se můžou lišit generacemi,“ upozornil Preiss.

Na zabijačku s Babišem přišly v Brně stovky lidí, vzduchem létal prejt

Prezidentské volby

Vzájemný respekt

Psychoterapeutka Ráchel Bícová na své facebookové stránce Mezi řečí sdílela rady, jak komunikovat s blízkými lidmi s jinými politickými názory v době voleb. Píše v nich například: Nepředpokládej, že víš, proč se dotyčný rozhodl volit daného kandidáta. Místo vzteku zapoj zvědavost. Místo shazování obav a argumentů uznej, v čem má protistrana pravdu nebo alespoň její část. Pokud tě druhý nechce vyslyšet, nemá smysl v tématu pokračovat.

Bícová místo snahy změnit názor blízkého doporučuje otevření konverzace a sdílení vlastních zkušeností s daným tématem. Zároveň upozornila, že někdy je pro dobro vztahu lepší se tématu politiky vyhnout.

„V případě, že tě druhá strana nerespektuje, nadává ti nebo ti ubližuje, nezbude ti než přerušit kontakt,“ uvedla ve svém příspěvku Bícová a dodala, že by také lidé neměli zapomínat, že brzy volby skončí.

Očima Saši Mitrofanova: Akt volební hygieny se blíží

Komentáře

Důležité je pochopit druhého

Podle Preisse je špatné své příbuzné odstřihnout ze života kvůli jinému názoru. Naopak je podle něj třeba podporovat komunikaci a bavit se o kandidátech, protože je to dobré k pochopení druhého.

„Dialog je potřeba vést, protože ty skupiny v rámci této volby jsou přibližně stejně velké. Každý z nás se setkává s druhou polovinou a je potřeba jejich jiné hodnoty a názory vzít v potaz. Je to příležitost k posilování empatie a vhledu do těch druhých,“ řekl Preiss.

Podle něj je důležité, aby diskuse byly věcné a konkrétní, lidé by se neměli vzájemně osočovat.

„Jedná se o relativně krátké časové období, bývá to v té době vyostřené. Potom, ať volba dopadne jakkoli, budou podstatnější dlouhodobé vztahy a podpora v rámci rodin,“ podotkl Preiss.

Anketa

Hádáte se kvůli volbám se svými blízkými?
Ano, často a vášnivě
9,9 %
Občas, ale není to nic vážného
32,5 %
Ne, je to nesmysl
57,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13672 čtenářů.

Další průzkum dává Pavlovi velký náskok

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám