Hlavní obsah

Lidé s covidem mohou 11. ledna volit z auta

Lidé s potvrzeným covidem budou moci hlasovat v prezidentských volbách z auta už ve středu 11. ledna, o dva dny dřív, než se otevřou volební místnosti pro ostatní.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Drive-in stanoviště pro volby (ilustrační foto)

Reklama

Článek

S denním předstihem mohou odvolit lidé v pobytových zařízeních, například v domovech seniorů, nebo pacienti v nemocnicích, kteří se do volební místnosti dostavit nemohou.

Konkrétní dny vyhlásil podle zákona o zvláštním způsobu hlasování předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Z auta na speciálně vyhrazeném stanovišti mohou nakažení covidem odvolit 11. ledna od 8 do 17 hodin. Stejnou možnost uplatnilo ministerstvo vnitra už v roce 2020 pro volby do Senátu a krajských zastupitelstev a o rok později pro volby do Sněmovny.

V provozu byly desítky míst, čehož ale využilo jen několik tisíc zájemců. Z automobilu volilo v loňském roce do Sněmovny 1600 voličů, při senátních volbách to bylo za obě kola přes 4100.

Zatímco v Praze má být aspoň pět tzv. drive-in stanovišť, v každém okrese bude nejméně jedno.

ČT přesunula prezidentskou superdebatu

Prezidentské volby

Objednat si mohou covidem nakažení také speciální volební urnu přímo domů. Oslovit musí svůj obecní úřad výhradně telefonicky a nejpozději den před volbami do 20 hodin večer.

Klienti domovů pro seniory nebo pacienti v nemocnicích budou moci odevzdat svůj hlas přímo v pobytovém zařízení, a to už ve čtvrtek 12. ledna od 8 do 22 hodin a v pátek 13. ledna od 8 do 18 hodin.

Řádné volební místnosti se otevřou v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Babiš by se do druhého kola nedostal

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám