Hlavní obsah

Jmenovat navržené ministry bez výhrad? Kandidáti mají rozdílný pohled

Prezidentští kandidáti v předvolebním studiu Novinek odpovídali na anketní otázky týkající se výkonu funkce hlavy státu. Na dotaz, zda by jmenovali bez výhrad premiérem navržené ministry, odpovídali různě, někteří by tak učinili, jiní by se s nominanty chtěli po vzoru Miloše Zemana seznámit.

Jmenovat navržené ministry bez výhrad? Kandidáti mají rozdílný pohled.Video: Novinky

 

Reklama

Článek

Jednou z pravomocí prezidenta republiky je jmenování ministrů do funkce. Hlava státu tak podle Ústavy činí na návrh premiéra. Z Ústavy ale jednoznačně nevyplývá, zda je prezident vázán návrhem předsedy vlády na jmenování člena kabinetu, a musí mu tedy vyhovět.

Tyto diskuse se během posledních několika let objevily hned několikrát, když končící prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat navržené kandidáty. Vloni například odmítl kvůli rozdílným názorům jmenovat ministrem zahraničí Piráta Jana Lipavského, později ustoupil.

Jak by se v prezidentské funkci s ohledem na jmenování vlády a jejich členů zachovali účastníci lednového prezidentského klání se dozvíte ve videu. Výjimkou je generál Petr Pavel, který na rozhovor do Novinek nepřišel, a ankety se tedy nezúčastnil.

Fischer: Havel byl jako parník. Nabízím zkušenosti a schopnost pracovat od první minuty

Prezidentské volby

Diviš: Chci, aby se Česko pohnulo dopředu, na funkci primárně nelpím

Prezidentské volby

Výběr článků

Načítám