Hlavní obsah

ANO vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opoziční hnutí ANO chce ve Sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Novinářům to v úterý sdělila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Krok oznámila několik dní před prvním kolem prezidentské volby, v níž kandiduje šéf ANO Andrej Babiš. Podle Schillerové v tom není taktika.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Článek

„Nemůžeme přihlížet tomu, že vládní pětikoalice si prosazuje návrhy, které nejsou ty nejdůležitější. Proto jsme se radili, jak dál. Chci vám oznámit, že se klub hnutí ANO jednomyslně shodl na tom, že sebereme podpisy a pokusíme se vyslovit nedůvěru této vládě,“ oznámila Schillerová.

Ke svolání mimořádné schůze je potřeba 50 poslanců, Schillerová předpokládá, že podpisy bude mít sesbírané během příštích dvou dnů.

Hlasování o nedůvěře? Jasná součást Babišovy kampaně, zní z koalice

Prezidentské volby

„Žádost bychom podali do konce týdne. A jednací řád říká, že ji má předsedkyně Sněmovny svolat neprodleně. Podle zvyklostí to bylo mezi třemi a deseti dny. Měla by ji tedy svolat bez průtahů. Mohlo by to klidně být příští týden,“ nastínila Schillerová.

O víkendu se uskuteční první kolo prezidentské volby. Schillerová uvedla, že schůzi k vyslovení nedůvěry vládě by s tím nespojovala. „Žádná takováto taktika v tom taky není,“ řekla.

Hnutí prý reagovalo na úterní hlasování o programu schůze ve Sněmovně, kdy vládní poslanci shodili ze stolu všechny jeho návrhy. ANO chtělo řešit například nedostatek léků.

„Ti, kdo si zaslouží vysvětlení od premiéra a ministrů, jsou občané této země. Byli jsme svědky naprosto šílené situace ve zdravotnictví. A ministr zdravotnictví to začal řešit pozdě, protože řešil nesmyslnou dvojí kvalitu péče,“ tepala již před jednáním vládu Schillerová.

Vláda se chystá zdražit léky, knihy i točené pivo

Ekonomika

Hnutí také dlouhodobě kritizuje počínání vlády při řešení energetické krize či vysoké inflace. „Byli jsme navíc svědky hospodářského běsnění ministra financí i chaotického rozpočtu,“ kritizovala dále šéfka poslaneckého klubu.

Řešit chtělo ANO na plénu i české předsednictví, které označila Schillerová za selhání.

Proto, aby byla vládě vyslovena nedůvěra, je potřeba 101 poslaneckých hlasů. ANO má ale jen 72 členů, druhá opoziční strana SPD má 20 zástupců. K vyslovení nedůvěry by byly potřeba hlasy i některých koaličních poslanců. Těch je v dolní komoře 108.

Schillerová: Zvažujeme hlasování o nedůvěře vládě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám