Hlavní obsah

Falešná zpráva o Pavlově úmrtí je profesionální dezinformací

Oznámení o úmrtí Petra Pavla šířily stránky věrně napodobující jeho oficiální web. Lišil se pouze v názvu domény: namísto generalpavel.cz jde o generalpavel2023.com. Případem se zabývá pražská kriminálka, podle odborníků jde o sofistikovanou dezinformaci, za kterou stojí zkušený tým.

Foto: Petr Pavel/Twitter

Tým Petra Pavla popřel informace, které se šíří po sítích.

Reklama

Článek

„Případem se zabýváme. Bližší informace zatím nemůžeme podávat. Věnují se tomu kolegové z pražské služby kriminální policie a vyšetřování,“ sdělil ve čtvrtek Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Falešná zpráva obsahovala informaci o smrti generála Pavla, která měla nastat ve čtvrtek ráno. Zemřít měl na infarkt.

„Tým kandidáta na prezidenta České republiky Petra Pavla vyjadřuje upřímnou soustrast rodině, blízkým a kolegům generála Petra Pavla, který brzo ráno ve čtvrtek 26. ledna 2023 náhle zemřel,“ stálo na falešném smutečním oznámení s černobílou fotografií kandidáta.

Zprávu s oznámením šířili podvodníci také na e-mailové adresy novinářů, přišla i do redakcí serveru Novinky.cz a deníku Právo.

„Doména je registrována anonymně v zahraničí. Je to profesionální práce, nejde o žádnou amatérskou záležitost, kterou by vyrobil důchodce, co posílá řetězové maily. Vidím za tím stopy do Ruska. Proruské dezinformační skupiny jdou proti Petru Pavlovi a motivace je volby narušovat. Kremelská propaganda tlačí Andreje Babiše,“ uvedl expert na českou dezinformační scénu Roman Máca.

Špinavosti před koncem kampaně

Prezidentské volby

Připomněl také sestříhané video, které se masově šířilo na sociální sítích a mělo údajně potvrzovat, že Petr Pavel chce Česko zavléct do války. Šlo o podvrh a Pavlův tým na něj podal trestní oznámení za šíření poplašné zprávy.

„V telegramové skupině neČT24 se objevilo šikovně sestříhané video, že chce zatáhnout Česko do války s Ruskem. Používají i podobný rukopis a styl psaní příspěvků, jaké se objevily u facebookových příspěvků s dezinformací o jeho smrti. Takové, které běžně používají na Telegramu Rusové,“ doplnil Máca.

Tato telegramová skupina podle Centra proti hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra má napojení na ruské dezinformační medium Sputnik.

Podle Miloslava Lujka, manažera izraelské společnosti Check Point Software Technologies, která se zabývá kyberbezpečností, jde o dezinformaci vyrobenou aktivisty nebo hacktivisty za účelem ho poškodit.

„Nehacknuli oficiální stránku Petra Pavla, ale vyrobili její věrnou kopii, kde si upravili informace. Jde o dezinformační kampaň, která má odradit nějakou část voličské základny od účasti ve volbách. A někdo za to jistě musel zaplatit,“ popsal Lujka.

Jak může Rusko bez námahy mařit vstup Švédska do NATO? Stačí zapálit korán

Evropa

Upozornil, že autoři falešného webu použili princip podvodníků, kteří se snaží napodobovat např. banky, aby z lidí vylákali citlivé údaje a pak je okradli o peníze. Při nich zkopírují celé stránky, které mají předstírat, že jsou skutečné. Napodobují i doménu.

Když stránka dopoledne prolétla sociálními sítěmi a upozornily na ni zpravodajské weby, náhle přestala fungovat.

Jak uvedl politolog Miloš Gregor z brněnské Masarykovy univerzity, podobný styl antikampaně nemá v Česku obdoby.

„Jde o naprosto výjimečný případ výrazně za hranicí etických a morálních mantinelů ve slušné společnosti,“ konstatoval Gregor. Podle něj byl mohlo být cílem odrazení voličů i další roz­dmýchání emocí.

Z registrů je patrné, že doménu registrovali pachatelé v sobotu. Společně s webem ji provozuje společnost Njalla sídlící na karibském ostrově Nevis, která umožňuje anonymní objednání domény. Odeslané e-maily byly směrovány přes ruskou službu Yandex.

„Každý v digitální světě zanechává stopy. Ale pokud pachatel použil krytí, umí se schovat tak, že ho policie nenajde. Respektive našli by ho, ale stálo by to neúměrné množství nákladů, takže pravděpodobně k tomu nedojde,“ uvedl expert na kyberbezpečnost Lujka.

„Je jenom otázka reverzního inženýringu, kde se vyšetřuje, kde je stránka hostovaná, kdo ji kdy založil, policie se dostane k hostingovému poskytovateli, který mu musí říct, z jaké IP adresy to bylo založené,“ dodal.

Zklidnění v debatě. Nechutného už bylo hodně, řekl na začátku Pavel

Prezidentské volby

Marketéři vyloučili ze svých řad Prchala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám