Hlavní obsah

Špinavosti před koncem kampaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentské volby vyvrcholí už v sobotu, špinavostí a naschválů vůči oběma kandidátům, Andreji Babišovi i Petru Pavlovi, přibývá. Po sociálních sítích se například šíří dezinformace, že Pavel ve čtvrtek ráno zemřel. Takové chování odsoudil i Babiš. Tomu zase někdo ve středu přelepil billboard a v Průhonicích se objevily protibabišovské nápisy. V uplynulých dnech čelil Babiš taktéž výhrůžkám.

Foto: Petr Pavel/Twitter

Tým Petra Pavla popřel informace, které se šíří po sítích

Reklama

Článek

„Ano, žiju. Nikdy jsem nemyslel, že to budu muset napsat na sítě. Někdo rozesílá jménem mé mluvčí falešnou kopii mého webu se zprávou o mé smrti. Antikampaň dosáhla nového dna, pojďme tomu říct rázné ne ve volbách! Sdílejte, pravda znovu zvítězí,“ vyvracel na svých sítích generál ve výslužbě Petr Pavel hoax, že ve čtvrtek ráno zemřel.

Případ už řeší také pražská kriminálka. „Případem se aktuálně zabýváme. Bližší informace zatím nemůžeme podávat, je to věc stará půl hodiny. Věnují se tomu kolegové z pražské služby kriminální policie a vyšetřování,“ sdělil Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Stránka s falešnou zprávou vypadá shodně s oficiálním webem Petra Pavla. Rozdílu si lze všimnout až v názvu domény, která sídlí na cizí doméně s koncovkou .com. Zprávu s oznámením šíří podvodníci také na e-mailové adresy českých novinářů.

Pavel varoval před falešným videem o válce

Prezidentské volby

Pod příspěvkem na Twitteru takové počínání odsoudil i Babiš, který Pavlovi v dané věci vyjádřil podporu. „I když jsme soupeři, tak s vámi absolutně souhlasím. Je to hnus a mrzí mě, že se někdo k něčemu takovému sníží. Policie by to měla důkladně prověřit, stejně jako to dělá v případě anonymu, který mi vyhrožuje smrtí. Držte se,“ napsal Pavlovi Babiš.

Prostřednictvím mailu se šíří také falešná zpráva zaslaná údajně manažerkou Pavlovy komunikace Markétou Řehákovou, v níž má informovat o tom, že generál Pavel na infarkt nezemřel, ale skončil v umělém spánku. „Generál Petr Pavel skutečně prodělal klinickou smrt, ale díky úsilí resuscitujících lékařů přežil. V současné době je v umělém spánku,“ stojí ve falešném sdělení.

Babišovy přelepené billboardy

Problémy se nevyhnuly ani Babišovi. Jeho tým například musí řešit předvolební billboard v Bohdalecké ulici v Praze, který ve středu večer neznámý člověk přelepil sloganem, že Babiš lže a krade.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Přelepený billboard Andreje Babiše

V noci na čtvrtek podle Seznam Zpráv také někdo přelepil dopravní značky, které označují vjezd nebo výjezd z obce Průhonice, kde šéf ANO bydlí. Místo nich tam dal protibabišovská hesla. Šlo například o „STB 25085“, což má odkazovat na Babišovu evidenční kartu u StB, „Motýle na prezidenta nechceme“, „Sorry jako Průhonice“ nebo „Pomáhal StB, proto Bureš“. Na ceduli na sjezdu z dálnice D1 zase stálo „Burešovo“.

V neděli pak Babiš na mimořádném brífinku informoval o tom, že obdržel anonymní dopis s nábojem adresovaný jeho ženě Monice, o dva dny později přišel další anonym, v němž pisatel psal, že pokud vyhraje volby „vezme flintu a vydá se na svůj poslední lov“. Babiš následně ukončil svou kontaktní kampaň, protože už mu to prý přijde za hranou.

Stejně jako Pavel v případě hoaxu oznámil obě věci policii, která se jimi nyní zabývá.

Výhrůžky násilí či likvidací odsoudil, kromě řady politiků, také jeho protikandidát Pavel, podle něhož takové jednání nemá v demokratické společnosti místo. Současně nicméně Babišovi připomněl podíl na současném stavu a rozdělení společnosti, v předvolebních debatách mu konkrétně řekl, že „kdo seje vítr, sklízí bouři“. Narážel tím na Babišovu kontroverzně hodnocenou billboardovou kampaň, v níž expremiér a šéf hnutí ANO podle mnohých strašil lidi válkou.

Babiš zrušil zbytek kontaktní kampaně

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám