Hlavní obsah

Křik v předvolební debatě. Bartoš označil Babiše za nevychovaného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš, předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf sociálních demokratů Jan Hamáček a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se ve středu střetli v předvolební debatě na CNN Prima News. Debatu provázely hádky, především Babiš skákal svým partnerům v diskuzi neustále do řeči, a Bartoš ho proto označil za nevychovaného člověka.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš na výstavě Země živitelka

Článek

Kandidáti na premiéra se pohádali hned na úvod o odměny a platy zdravotníků.

Bartoš poznamenal, že zdravotníci zachránili spoustu životů, přestože jim peníze v řadě případů nedorazily. „Oni zachránili lidi, vy jste nikoho nezachránili,“ osočil Bartoš premiéra.

Část zdravotníků nedostala covidové odměny, hrozí žalobami

Koronavirus

Babiš mu během jeho projevu skákal do řeči. „Nejsme u vás v holdingu, nechte mě domluvit. To je strašně nevychovaný člověk,“ nenechal si to líbit Bartoš. Babiš nicméně skákal do řeči i dále, když mluvil zástupce koalice Spolu Jurečka.

„Během pandemie došlo k většímu mezigeneračnímu odcizení a bylo mnohem horší, protože jsme se nemohli vidět. Ale vlna solidarity se zvedla. Nebyli to jen skauti nebo naši mladí Piráti, zapojovaly se i třeba vysoké školy,“ řekl Bartoš.

„Tato vláda a mnoho politiků ale rozděluje společnost na chudé a bohaté, očkované a neočkované. Ale sounáležitostí byste měli jít příkladem,” dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Premiér s Bartošem se střetli i na téma školství. Babiš Pirátům v debatě, kde se přímo diváci ptali zástupců přítomných stran, vytkl, že program v oblasti školství opsali od současného šéfa resortu Roberta Plagy (za ANO).

„Máme jasnou vizi, kterou Piráti opsali. Pro ně je Plaga výborný ministr,“ prohlásil premiér.

„ANO nemá program,“ upozornil ale Bartoš. Hnutí ANO má totiž oficiální program představit až ve čtvrtek. „Plagu jste chtěl vyhodit,“ připomněl mu později také Jurečka.

Dárečky pro důchodce

Jurečka také zkritizoval Babiše za to, že učitelé vyučovali z domova na vlastních mobilních datech. „Měli jste se domluvit s operátory, zda jim nezlevnit data,“ řekl.

Tématem byly i důchody. Bartoš vmetl premiérovi, že seniorům dával předvolební dárečky, aby si kupoval jejich hlasy. „Nebyly to žádné dárečky,“ reagoval Babiš.

Babiš má ve středu vyhodit Blatného i Plagu

Domácí

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) opáčil, že Piráti ale v minulosti odmítali podpořit valorizaci důchodů, čímž rozkol ve společnosti posilovali.  „Vy jste říkali, že to jsou dárečky, že si důchodci ty peníze nezaslouží. To je rozdělování společnosti,“ řekl ministr vnitra.

Bartoš to odmítl s tím, že zákonné valorizace Piráti podporovali. „Ale když si politici před volbami kupují seniory... Jednou rukou jim dáváte 500 korun...“ načal, ale nedořekl.

Do řeči mu vpadl premiér: „Ale to není pravda, my jsme navyšovali už v roce 2018. Každý rok jsme navyšovali, naposledy jsme navyšovali o 4500 korun.“

Babiš: Seniory si nekupuji. Nevím, proč tu vzniká závist

Domácí

Bartoš se ale vrátil k rozdělování společnosti. „Co pan premiér v kampani vypráví seniorům o Pirátech, o mladých... Ale vždy jsme valorizaci podpořili, i když se jednalo o nadzákonnou,“ kontroval.

Babiš: Piráti měli z koronaviru radost

Premiér se dále obořil na Piráty s tím, že měli radost, když byla epidemie koronaviru v Česku nejhorší, jelikož jim stoupaly preference. „Že se nestydíte,“ překřičel ho Bartoš.

Tématem debaty byl primárně koronavirus. Premiér mimo jiné uvedl, že vláda neplánuje žádné lockdowny, jako byly loni na podzim a letos na jaře. „Nikdo nechce zavádět nějaká plošná opatření,“ souhlasil Hamáček.

Řešilo se i očkování. Podle Bartoše by lidi k očkování motivovalo, kdyby si mohli vybrat vakcínu. Varoval také před dezinformacemi. S tím souhlasil i Hamáček. „Jsem očkován a žádný 5G vysílač se ze mě nestal,“ prohlásil.

Zase jsme best in covid, kasal se Babiš před odletem do Slovinska

Domácí

Také šéf lidovců Marian Jurečka kritizoval případné zmrazení platů s ohledem na inflaci.

Babiš se pak ohradil, že jeho vláda platy ve státní správě zvyšovala, a tvrdil, že průměrný plat zdravotní sestry je 58 tisíc hrubého a v případě lékařů to je 104 tisíc.

„Pan Bartoš a vy jste vždycky hlasovali proti nám, nikdy jste nepodpořili navýšení platů. Máte jenom kecy a v reálu jste byli jenom proti,“ oponoval Babiš.

Připomněl, že vláda zvyšovala také platy hasičů, policistů, vojáků a zejména učitelů.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám