Hlavní obsah

Jak se rodí koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvních větších městech se již strany a hnutí dohodly na vytvoření radničních koalic, jinde teprve probíhají jednání a oťukávání možné spolupráce. Animozity z parlamentní půdy se na místní úroveň úplně nepřenášejí a strany vládní koalice se tak leckde dohodly s hnutím ANO, aniž by to kohokoliv překvapilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Teplicích podepsaly povolební spolupráci vítězné ANO s druhou ODS, která kandidovala s TOP 09. Primátorem bude Jiří Štábl z vítězného hnutí. Oba subjekty vládly společně už v uplynulém volebním období.

V zastupitelstvu o 27 členech má ANO devět mandátů, ODS spolu s TOP 09 osm. V opozici zůstaly třetí Volba Pro! Teplice s pěti mandáty, SPD se čtyřmi a jednoho zastupitele bude mít Zdraví Sport Prosperita.

V Olomouci se dohodlo v komunálních volbách vítězné ANO společně s hnutím spOLečně a předvolebním uskupením hnutí ProOlomouc s Piráty. V pětačtyřicetičlenném městském zastupitelstvu bude mít 28 mandátů.

Primátorem má být podle společného ujednání lídr ANO Miroslav Žbánek, který tento post zastával již minulé čtyři roky. „Myslím si, že získaný mandát nám celkem logicky takovou vyjednávací pozici dává. Není to žádná nadřazenost nebo arogance, která by plynula z volebního výsledku. Rádi bychom i takto zúročili získaný výsledek,“ řekl Právu už před vznikem trojkoalice Žbánek.

Ve Znojmě vytvoří koalici ANO, SPD a Znojmáci. V zastupitelstvu budou mít většinu 17 z 31 mandátů. „Co se týká postů místostarostů, v zásadě jsme domluveni, ještě se dolaďují detaily, takže obsazení postů teprve zveřejníme,“ řekl předseda oblastní organizace ANO ve Znojmě a poslanec parlamentu David Štolpa.

Zlínský primátor Jiří Korec (ANO) bude moci pokračovat ve své práci i v nadcházejícím čtyřletém volebním období. ANO tam s počtem čtrnácti zastupitelských postů ze 41 získalo velmi silný mandát, proti volbám v roce 2018 si tak polepšilo o pět mandátů.

Ve Zlíně hned po volbách vytvořili strategický povolební trojblok menší strany v čele s ODS, která získala ve Zlíně sedm zastupitelských mandátů. Společně s lidovci a Piráty (shodně 3 zastupitelé) usedli k jednacímu stolu s vítězným ANO a došlo k dohodě.

Korec Právu v pondělí potvrdil rozdělení jedenácti postů městských radních. Šest míst, a tedy nadpoloviční většinu v radě získá vítězné ANO, tři místa občanští demokraté a po jednom lidovci a Piráti.

Ve Zlíně dohodli koalici, primátorem bude opět Korec

Domácí

Nová brněnská radniční koalice by mohla být představena příští týden. V pondělí to řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), která dovedla koalici občanských demokratů a TOP 09 ve volbách v moravské metropoli k vítězství. Ve hře je i spolupráce s opozičním ANO.

Brno nyní vede stará čtyřkoalice ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Pirátů. Pokud by měla pokračovat, rozšířila by se ještě o dvě uskupení. ODS šla do komunálních voleb v koalici s TOP 09 a lidovci se STAN. Tato koalice by měla 33 z 55 křesel. Spekulovalo se ještě o nové spolupráci mezi ODS a TOP 09 s ANO s celkovým počtem 29 mandátů.

Brněnská koalice bude sestavena nejdříve příští týden

Komunální volby

Vaňková chce ale jednat i s uskupením Zelení a Žít Brno, které má tři mandáty. Výsledkem vyjednávání by mohla být také velká koalice, v níž budou scházet jen členové uskupení SPD, s nímž šli do voleb Moravané, Trikolóra a Nezávislí kandidáti. Celkem má šest mandátů.

V Praze není jisté nic

Podoba magistrátní koalice se zatím nerýsuje v Praze. Druhé jednání Spolu pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) s Piráty průlom do sestavování příští koalice nepřineslo. Přesto se strany domluvily na dalších jednáních o programu.

Překážka, která pro Piráty spočívá v případné účasti obviněných či obžalovaných v městské radě, byla prozatím překlenuta odkazem na budoucí rozhodnutí. To má podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) příslušet krajskému fóru jeho strany.

Jednání s Piráty je obtížné, postěžoval si Svoboda. Diskusi s ANO si pochvaloval

Domácí

„Dostali jsme se ke klíčovým programovým prioritám Spolu, je tam dostavba okruhu včetně radiál, věci týkající se dopravního podniku. Nenašli jsme tam zásadní překážku, řekl bych,“ uvedl Hřib. O postech se mají bavit až po programu.

Podle primátorského adepta Spolu, poslance Bohuslava Svobody (ODS), jsou jednání s Piráty obtížná. „Až bude smlouva podepsána, tak si ji nechají schválit pirátským fórem. Takže všechny vztahy jsou jaksi na vodě,“ řekl Svoboda.

Piráti také podle primátora trvají na široké koalici demokratických stran. Představa široké koalice, v níž by byla vedle Pirátů a STAN také Praha sobě, se Spolu vůbec nezamlouvá. „Zavrhujeme možnost, že bychom proti sobě měli celek, který by měl v součtu více hlasů než my,“ řekl Svoboda. Pražských radních je 11 a o návrzích rozhoduje šest hlasů.

Marvanová podporuje koalici s Piráty, ale bez Prahy sobě

Komunální volby

Asi hodinu v pondělí večer jednali o vládě v Praze vyjednávači pražského Spolu i s ANO. Podle lídra ANO Patrika Nachera šlo o programový průnik, o žádné personálie. ANO a Spolu se shodly například v dopravních otázkách, zřízení jedné parkovací zóny mimo centrum metropole. Neshoda se týkala dočasného MHD zdarma nebo úlev u energetického tarifu. Spolu a ANO mají dohromady 33 hlasů z 65, nejtěsnější většinu by složily.

Kolín povede další čtyři roky koalice vítězné Změny pro Kolín, Volby pro Kolín a Kolíňáků, starostou zůstane lídr Změny Michael Kašpar. Stejné zůstane i nejužší vedení města, menší personální změny budou v radě města. Koalice, která bude mít v 27členném zastupitelstvu 20 křesel.

V Novém Jičíně podepsali v pondělí memorandum o spolupráci zástupci hnutí ANO, KDU-ČSL, ODS a Strany Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN. Během následujících dvou týdnů chtějí doladit všechny záležitosti týkající se personálního obsazení rady či programu. V zastupitelstvu, které má 29 míst, bude mít koalice 17 křesel.

V Přerově povládne staronová koalice

Komunální volby

V Přerově již podepsalo vítězné hnutí ANO koaliční smlouvu se zástupci ODS a koalice KDU-ČSL a TOP 09. Její součástí je i rozdělení resortů - ANO bude mít na starost ekonomiku, dopravu a investice, ODS správu majetku, životní prostředí a školství. Primátorem by se měl stát lídr ANO, poslanec Petr Vrána. Koalice bude mít v 35členném zastupitelstvu 21 mandátů.

V Příbrami budou vládnout ANO s ODS, zástupci stran se pro příští čtyři roky domluvili na koalici. V pětadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít těsnou většinu 13 hlasů. Starostou by měl zůstat lídr ANO Jan Konvalinka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám