Hlavní obsah

Brněnská koalice bude sestavena nejdříve příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud půjdou povolební vyjednávání hladce, nová brněnská radniční koalice by mohla být představena příští týden. Novinářům to v pondělí řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), která dovedla koalici občanských demokratů a TOP 09 ve volbách v moravské metropoli k vítězství. Ve hře je i spolupráce s dosud opozičním hnutím ANO. Podle Vaňkové se nepočítá jen s tím, že by do radniční koalice byla přizvána SPD, s níž ale také jednala.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) hovoří s novináři o povolebních jednáních.

Článek

„Hledáme shody v našich programech. Samozřejmě se snažíme najít takové, abychom co nejvíce naplnili náš vlastní volební program (pozn. - ODS). Ve hře ale nejsou jen dvě možná řešení, je jich více,“ uvedla. Všechny ale předpokládají, že zůstane primátorkou.

Vaňková současně připustila, že se zcela teoreticky může stát i to, že by jiné strany ODS obešly.

Mimo hru je jen blok SPD

Brno nyní vede stará čtyřkoalice ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Pirátů. Pokud by měla pokračovat, rozšířila by se ještě o dvě uskupení. ODS šla totiž do komunálních voleb v koalici s TOP 09 a lidovci se STAN. Tato šestikoalice by měla 33 z 55 křesel.

Spekulovalo se ještě o nové spolupráci mezi blokem ODS a TOP 09 s ANO s celkovým počtem 29 mandátů.

Vaňková chce ale jednat i s uskupením Zelení a Žít Brno, které má tři mandáty. Výsledkem vyjednávání by mohla být také velká koalice, v níž budou scházet jen členové uskupení SPD, s nímž šli do voleb Moravané, Trikolóra a Nezávislí kandidáti. Celkem má šest mandátů.

Ve Zlíně dohodli koalici, primátorem bude opět Korec

Domácí

Minulé volby vyhrál s hnutím ANO někdejší brněnský primátor Petr Vokřál (tehdy ANO, nyní nestraník).

Přestože měl následně dojednánu koalici, za několik hodin se ostatní strany za jeho zády spojily, vytvořily si čtyřkoalici a ANO tak poslaly do opozice. Vaňková připustila, že i to se může stát, což by ji prý velice mrzelo s ohledem na četné hlasy odevzdané ODS.

Fialovi vše zdůvodní

Primátorka průběžně informuje o výsledcích vyjednávání premiéra a předsedu ODS Petra Fialu.

Ten dává přednost koalici kopírující vládní koalici, nicméně Vaňková zdůraznila, že vše je „o hledání cest“, tedy o praktické spolupráci v budoucí koalici, tak aby byla pro Brno co nejprospěšnější. Zdůraznila, že Fialovi podrobně odůvodní to, jak se rozhodla ji složit.

Do konce tohoto týdne bude opět jednat se zástupci všech stran kromě bloku SPD. V neděli se sejdou zástupci brněnské ODS s partnery z brněnské TOP 09. 

V pondělí Vaňková oznámí další kroky. Hlavním bodem diskusí je především brněnský územní plán, s lidovci pak zástupci ODS a TOP 09 vyjednávají také o sociálních otázkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám