Hlavní obsah

Jednání s Piráty je obtížné, postěžoval si Svoboda. Diskusi s ANO si pochvaloval

• Aktualizováno

Jednání koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů o koalici na pražském magistrátu se podle obou stran v pondělí posunula, dohoda ale zatím zjevně na spadnutí není. Kandidát SPOLU na post primátora Bohuslav Svoboda (ODS) označil jednání s Piráty za velmi obtížná. Naopak si později pochvaloval večerní jednání s ANO s tím, že se nebavili o personálních otázkách, ale o programu. Prioritou ale prý zůstává koalice na vládním půdorysu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bohuslav Svoboda (vpravo) a Jan Wolf (vlevo) ze SPOLU po druhé schůzce s Piráty ohledně možné koalice na pražském magistrátu

Článek

„Každé jednání s Piráty je velmi obtížné. Jejich jednání jsou vázána na to, že až bude smlouva podepsaná, tak si ji nechají potvrdit fórem,“ uvedl po společném pondělním jednání s Piráty Svoboda.

Tématem podle něj byly z velké části opět personální požadavky, řešili spolu ale i téma bydlení nebo dopravy. „Na dalším setkání předloží oni své návrhy, které považují za důležité, mohli bychom se posunout,“ doplnil Svoboda.

SPOLU a Piráti se v Praze zatím nedohodli, objevil se zásadní problém

Domácí

„Myslím, že jsme se dneska posunuli dále. Stručně jsme se na začátku vrátili k naší zásadní podmínce, že nemohou být trestně stíhaní v radě,“ řekl k jednání novinářům pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Ten už před volbami poukazoval na to, že pražský lídr KDU-ČSL Jan Wolf – který nakonec uspěl na čtvrtém místě kandidátky SPOLU – čelí obžalobě kvůli kauze sportovních dotací na magistrátu a že s jeho jménem v radě by měli Piráti problém.

„Shodli jsme se, že chceme postoupit dále,“ zdůraznil v pondělí Hřib.

Spor o Prahu Sobě

Znovu se mají Piráti a SPOLU sejít ve čtvrtek. „Chceme koalici na širokém půdorysu, tedy i s Prahou Sobě,“ uvedl také Hřib.

S tím ale nesouhlasí Svoboda. „Zavrhujeme možnost, že bychom proti sobě měli celek, který má více hlasů než my,“ poznamenal na pondělním tiskovém brífinku.

Definitivní výsledek: Volby v Praze jasně vyhrála koalice SPOLU

Komunální volby

Ve volbách na pražský magistrát vyhrála koalice SPOLU, která získala 19 mandátů, druhé bylo hnutí ANO (14 mandátů), třetí Piráti (13 mandátů). Do 65členného zastupitelstva se dostala také Praha Sobě (11 mandátů), hnutí STAN (5 mandátů) a koalice tvořená SPD, Trikolorou, hnutím PES a nezávislými kandidáty (3 mandáty).

Svoboda: Diskusi jako s ANO bych chtěl od všech

SPOLU v pondělí večer jednalo ještě s hnutím ANO. „Rozhovor se podařilo vést jako diskusi a byl jsem za to rád. To je naše představa, jak chceme s našimi partnery jednat,“ pochvaloval si Svoboda.

Oproti rozhovorům s Piráty, kde se řešily i personální věci, prý se zástupci hnutí ANO řešil vyjednávací tým SPOLU výhradně program. „Diskuse byla naprosto zorientovaná. Personální otázka nepadla ani jedna,“ řekl Svoboda s tím, že za týden se sejdou znovu.

Prioritou je prý ale i nadále vytvoření koalice v Praze na vládním půdorysu. Hnutí ANO by mohlo být nicméně alternativou, pokud by jednání ztroskotalo.

Ministryně Hubáčková rezignuje

Domácí

Podle lídra kandidátky ANO Patrika Nachera se obě politická uskupení shodnou například na věcech, které se týkají vedení magistrátu či dopravy. „Lišíme se ale třeba v sociální podpoře,“ nastínil Nacher.

Na dotaz Novinek, zda už teď vidí něco, kde by mohl nastat nepřekonaný problém, uvedl, že to nejprve chce probrat uvnitř klubu. „Byl jsem ale překvapen, do jakých detailů v programu jsme šli,“ řekl.

Foto: Klára Beranová, Novinky

Patrik Nacher (ANO) přichází na jednání s Bohuslavem Svobodou (ODS)

Politicky snahu v Praze okopírovat vládu chápu, programově ne, říká Nacher

Komunální volby

Reklama

Výběr článků

Načítám