Hlavní obsah

Marvanová podporuje koalici s Piráty, ale bez Prahy sobě

Pražská radní Hana Kordová Marvanová, která byla v Praze 11 zvolena novou senátorkou za ODS, bude i zastupitelkou. Právu řekla, že hodlá zůstat řadovou členku klubu Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) v pražském zastupitelstvu, který vyjednává o koalici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hana Kordová Marvanová.

Článek

Spolu se zatím snaží dohodnout koalici v Praze na vládním půdorysu, tedy s Piráty a STAN, ale bez dosud vládnoucí Prahy sobě. „Vyjednávací tým má mou podporu,“ reagovala Marvanová na dotaz Práva. Zatímco Piráti odmítají, aby politici seděli na dvou židlích, Spolu tomu nijak nebrání. Argumentuje vhodností doplnit komunální funkci z parlamentu. Například primátorský adept Spolu Bohuslav Svoboda (ODS) je poslancem.

Do Senátu chce Marvanová také přenést svou zkušenost z pražské politiky. Do Sněmovny totiž podala řadu návrhů, které se týkaly pravomocí obcí zejména u bydlení. Šlo například o možnost regulovat krátkodobá ubytování typu Airbnb, daňový balíček, který by přispěl k větší dostupnosti bydlení, a rozvoj družstevního bydlení. „Mělo by se to opět zvednout,“ uvedla nová senátorka.

Jiný legislativní návrh Marvanové se týkal předkupního práva obcí u majetku, který prodává stát. „Mohlo by to zabránit spekulacím s pozemky ze strany některých soukromých subjektů,“ dodala Marvanová, která se hodlá zasazovat také o vymahatelnost práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám