Hlavní obsah

V Ústí nad Orlicí bude zvolen nový senátor zřejmě již v prvním kole

Nadcházející volby do Senátu se v jednom ze 27 obvodů téměř jistě rozhodnou již v prvním kole. V senátním obvodu Ústí nad Orlicí se o hlasy voličů budou ucházet pouze dva kandidáti. Ambici nahradit Petra Šilara (KDU-ČSL) mají starosta Letohradu Petr Fiala, jehož nominovali lidovci s hnutím Společně pro kraj, a technolog Stanislav Ešner z hnutí ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle litery zákona se senátorem stane kandidát, který získá více než 50 procent odevzdaných hlasů. To se v prvním kole děje většinou sporadicky, neboť se hlasy rozloží mezi více osobností.

V Ústí nad Orlicí původně vedle zmiňované dvojice kandidoval za ODS i místostarosta České Třebové Josef Kopecký. Ten se však po uzavření registrace kandidátních listin kandidatury vzdal kvůli řízení pod vlivem alkoholu, a lidé tak budou vybírat pouze z dvojice Fiala - Ešner.

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Volby do Senátu

Druhé kolo by se v obvodu 46 mohlo konat pouze v případě, že by oba kandidáti získali v prvním kole shodný počet hlasů. To není ani přes obvykle nižší účast v senátním klání příliš pravděpodobné.

Pokud by se situace opakovala i ve druhém kole, musel by o vítězi rozhodnout los.

První kolo voleb proběhne spolu s komunálními volbami v pátek 23. a sobotu 24. září. Případné druhé kolo se uskuteční o dva týdny později.

Volby do Senátu probíhají každé dva roky a lze u nich v rámci ČR uplatnit voličský průkaz. Horní komoru Parlamentu ČR tvoří 81 senátorů, kteří jsou voleni na šest let. Každé dva roky se obměňuje třetina z nich. Příští senátní volby proběhnou v roce 2024. Jaká je funkce Senátu?

Reklama

Výběr článků

Načítám