Hlavní obsah

V Brně se v jedné z místností volilo o půl hodiny déle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

O půl hodiny déle než ve všech ostatních volebních místnostech Česka se v sobotu volilo v Brně-středu, a to konkrétně ve volební místnosti v Husově ulici. Vedení radnice uvádí, že volební zákon nebyl porušen. Po termínu bylo umožněno odhlasovat pouze lidem, kteří do volební místnosti dorazili před 14. hodinou. Volební místnost v Husově ulici je z celé moravské metropole specifická tím, že je určena jen pro lidi, kteří nemají v Brně běžnou trvalou adresu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Článek

„Vstup na radnici jsme uzavřeli přesně ve 14:00. V tu chvíli stála přímo před volební místností fronta asi 50 lidí. Těm bylo umožněno odvolit. Příchozí po termínu se už za bránu nedostali,“ řekla Právu mluvčí úřadu Kateřina Dobešová.

Ve volební místnosti v Husově ulici bývá obvykle účast velmi malá. V sobotu tomu ale bylo zcela jinak. Hlasovat v ní totiž mohli lidé, kteří nemají v Brně běžnou trvalou adresu.

V Ostravě prověřují kupčení s hlasy

Parlamentní volby

Konkrétně jde například o studenty navštěvující v Brně některou z vysokých škol. Úřední adresu mají také bezdomovci. Na několik měsíců ji mívají i lidé po rozvodu.

Obvykle jsou to ti, kteří odejdou ze svého dřívějšího bydliště, žijí u známých a teprve si hledají nové bydliště.

Na to, že volební místnost v Husově ulici byla déle v provozu, upozornil Český rozhlas Brno. Přestože je to neobvyklé, nemělo by jít o střet s volebním zákonem. Situace dokládá také to, že o současné sněmovní volby je ze strany voličů velký zájem.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Výsledky voleb, co bude následovat a další informace

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám