Hlavní obsah

Za pracovní dohody se zaměstnanci má Cermat zaplatit pět milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) má zaplatit dvě pokuty dohromady za více než pět milionů korun. Důvodem je uzavírání pracovních dohod na stejnou činnost s kmenovými zaměstnanci, které odhalila kontrola ministerstva financí. Pokuty od Státního úřadu inspekce práce a finančního úřadu ještě nenabyly právní moci, Cermat se chce bránit.

Foto: Vít Černý, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Napsal to v pátek server Seznam Zprávy.

Kontrola v organizaci zajišťující průběh jednotných přijímacích a maturitních zkoušek se konala od loňského listopadu do letošního ledna. Odhalila, že např. jeden vedoucí oddělení měl v roce 2020 uzavřen hlavní pracovní poměr, k tomu jeden vedlejší, a navíc ještě 13 dohod. Podobný problém našli kontroloři u 28 ze 34 prověřovaných zaměstnanců. Vzniknout tak měla škoda zhruba 4,15 milionu korun.

Gazdík odvolal šéfku Cermatu

Domácí

Audit v Cermatu odhalil podivné pracovní dohody se zaměstnanci

Domácí

Kvůli výsledkům kontroly odvolal v květnu tehdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN) ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou.

Novým šéfem Cermatu je odborník na kybernetickou bezpečnost Miroslav Krejčí

Věda a školy

Později ji nahradil Miroslav Krejčí, který nyní sdělil, že od inspektorátu práce dostal Cermat pokutu ve výši 920 tisíc korun, finanční úřad pak udělil sankci 4,15 milionu korun.

  • Po odvolání Kleňhové byl vedením této organizace pověřen Milan Štábl, který poté v druhé polovině srpna odešel z funkce náměstka MŠMT pro IT a veřejné zakázky. Na rezignaci z funkce náměstka se dohodl s Balašem kvůli tomu, že spolupracoval s poradcem Luďkem Šteffelem, jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Právě kvůli kontaktům s jiným obviněným ze stejné kauzy rezignoval na konci června i Balašův předchůdce Gazdík.

Nový šéf Cermatu: Věřím, že se výše pokuty sníží

Cermat chce snížit především pokutu od finančního úřadu, která je stejně vysoká jako celková částka vyplacená za dohody.

„Audit označil všechny uvedené dohody, které byly vyplaceny jako celek bez nějakých konkrétních důkazů, za dohody uzavřené v rozporu se zákonem. Zcela prokazatelně ale mezi nimi jsou i dohody, které byly v pořádku. Tohle tedy rozporujeme a jsem si téměř jistý, že se výše pokuty sníží,“ tvrdí Krejčí.

Podle něj je nesmysl, aby státní organizace platila pokutu státu.

Cermat už počet dohod omezil. Krejčí uvedl, že dříve se tímto způsobem řešil nedostatek peněz na platy. „Šlo se tedy cestou nejmenšího odporu a se zaměstnanci se uzavíraly ještě dohody. Bohužel si nepohlídali, aby náplně dohod byly jiné než hlavního pracovního poměru, a proto v některých případech pravděpodobně došlo k porušení zákona,“ dodal.

Podíl nových učňů mezi přijatými na SŠ byl loni dosud nejmenší

Věda a školy

Nového šéfa Cermatu Krejčího si ministr školství Vladimír Balaš (STAN) vybral sám. Odborník na informatiku a kybernetickou bezpečnost se nezúčastnil výběrového řízení, což ale podle tehdejšího vyjádření ministerstva pro Novinky ani žádný zákon nestanovuje.

„Jsem rád, že do čela Cermatu nastupuje člověk s mnohaletými zkušenostmi z oblasti informatiky a kybernetické bezpečnosti, protože jeho úkolem ve střednědobém horizontu je elektronizace státní maturity a jednotných přijímacích zkoušek,“ prohlásil Balaš při Krejčího jmenování.

Cermat: Nového ředitele si ministr vybral sám. V maturitním testu byla sporná úloha

Věda a školy

V září se nicméně rovněž objevily informace, že v aktuálním podzimním termínu maturitních testů od Cermatu bylo u jedné otázky z českého jazyka nepřesné zadání. Balašův úřad to Novinkám potvrdil.

Na základě doporučení Nezávislé odborné komise MŠMT pak byly u jedné podúlohy uznány jako správné odpovědi obě nabízené možnosti (ANO, NE) i neuvedení žádné z nabízených možností.

MŠMT počítá s harmonogramem pro úpravu vzdělávacího programu základních škol

Věda a školy

Balaš dříve také uvedl, že Cermat by měl do budoucna při plnění svých úkolů více spolupracovat s ministerstvem, Českou školní inspekcí i Národním pedagogickým institutem.

„Těch důvodů, proč je potřeba propojit Cermat s těmi dalšími institucemi, je celá řada. Myslím si, že je nepřijatelné, aby to, co se učí na školách v České republice, určoval Cermat,“ prohlásil Balaš v srpnu.

Poukázal tím na to, že testy od Cermatu ovlivňují obsah vzdělávání ve školách. Cermat je ostatně už pravidelně – stalo se tak např. i loni – terčem kritiky žáků, rodičů i mnohých odborníků kvůli podobě svých testů, ať už maturitních, nebo přijímačkových.

Na SŠ i deset elektronických přihlášek?

Balaš by zároveň rád zrušil dosavadní model, kdy uchazeči o střední školy mohou posílat maximálně dvě přihlášky, a nahradit jej třeba neomezeným množstvím.

Na SŠ i deset elektronických přihlášek, navrhuje Balaš

Domácí

Odborníci nápad podporují, má však několik háčků – tím nejvýznamnějším je elektronizace. Jednotný systém pro školy totiž stále chybí. Podle Balaše by si uchazeči do budoucna vyplňovali jedinou přihlášku s několika školami.

A už samotné zrušení maxima dvou přihlášek vyžaduje legislativní změnu, což může být s připomínkovým řízením dlouhý proces. Přitom se přihlášky musejí podávat do 1. března.

Výběr článků

Načítám