Hlavní obsah

Přijímačky prověří komise, reaguje ministerstvo na kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po smršti kritiky testů z matematiky u státních přijímaček na střední školy ministerstvo školství ubezpečilo, že testy ještě překontroluje validační komise. Případné úpravy resort zveřejní 19. května.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Žáci přicházejí 3. května do Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky v Ostravě na přijímací zkoušky na střední školy.

Článek

„Ministerstvo školství samozřejmě vnímá, že situace žáků základních škol je v letošním roce mimořádně složitá. Ministerstvo má možnost opravného prostředku v podobě validační komise, která zasedne 18. května a která bude mít například možnost uchazečům uznat případné sporné úlohy nebo jejich části,“ sdělila Právu mluvčí resortu Aneta Lednová.

Připomněla, že testy projdou ještě dalšími standardními kontrolami. Konečné výsledky budou zveřejněny 19. května.

Letos kvůli pandemii a omezené výuce ministerstvo prodloužilo čas na vyplnění testů, přesto se po pondělním kole přijímaček na čtyřleté maturitní obory pobuřovali nejen žáci, ale i řada rodičů, že testy z matematiky byly příliš těžké proti testům z minulých ročníků.

Před zkouškami na gymnázium se zapotili i rodiče

Domácí

Spílali Cermatu, který testy připravuje, že nebral v potaz fakt, že letošní deváťáci téměř rok nechodili do školy. A úroveň distanční výuky je i podle odborníků značně roztříštěná. Některé děti a jejich rodiče upozornili, že v testech byla témata, která se ve škole neprobírala.

Jiní si zase stěžovali na příliš mnoho úloh z geometrie, ačkoli na ni je příprava distanční formou obzvláště složitá. Své o tom ví otec 11leté Anety, která žije se svou matkou v Brně a kterou se snažil na dálku na testy z matematiky připravit. „Geometrii jsem nezvládl. To se musí prostě ukázat, jak si pravítko přiložit, kam zapíchnout kružítko apod. Ze školy nevěděla, ani co je kolmice,“ popsal Právu otec, který si nakonec vzal dovolenou a doučoval dceru u ní doma.

Deváťáci u přijímaček tvrdě narazili

Věda a školy

Dopady na jednotlivce

Proti Cermatu se ozvali i politici. „Opakovaně jsem vyzýval k tomu, aby se u jednotných přijímaček zohlednil rok obtížné distanční výuky. Realita? Cermat připravil zkoušku z matematiky dle hesla ‚my jim ukážeme, zač je toho loket‘. Co (si) tím experti v Cermatu dokazují?!“ uvedl na Twitteru místopředseda ODS Martin Baxa.

Exministryně školství, poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) si přisadila na adresu svého nástupce Roberta Plagy (za ANO): „Necitlivé, nevhodné, naprosto nelidské. Za Cermat nese plnou odpovědnost ministr školství. Měl by ji převzít a vyvodit pro sebe důsledky.“

Na středních školách začalo období přijímaček

Věda a školy

Výsledky přijímačkových testů by neměly mít hromadné dopady na vzdělávací kariéru letošních deváťáků.

Školy si totiž vybírají samy, a pokud by se letošní rok úspěšnost v testech snížila, škola si posune dolů i hranici přijetí. Navíc každý uchazeč může dělat dva testy a počítá se vždy lepší výsledek. A úterní test z matematiky byl podle žáků snazší.

Výběr článků

Načítám