Hlavní obsah

Z vesmírné stanice se po půlroční misi vrátili astronauti z USA, Ruska a SAE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice astronautů v pondělí 4. září úspěšně dokončila sestup z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), když jejich loď Dragon od společnosti SpaceX dosedla za pomoci padáků na hladinu Atlantského oceánu východně od amerického státu Florida. Oznámila to americká vesmírná agentura NASA.

Z ISS se vrátila na Zemi čtyřčlenná posádkaVideo: Reuters

 
Článek

Kosmická loď Crew Dragon Endeavour firmy SpaceX s astronauty mise Crew-6 se od stanice na oběžné dráze odpojila v neděli 3. září. Stalo se tak o několik dní později, než se očekávalo, a to kvůli povětrnostním podmínkám v oblastech vytipovaných pro přistání.

NASA se totiž obávala, že prudký vítr kvůli hurikánu Idalia a silný déšť by mohly ovlivnit dosednutí lodi.

Ve vodách Atlantiku u města Jacksonville přistála návratová kabina kosmické lodi Crew Dragon Endeavour v pondělí v 6:17 SELČ.

Pohroma dorazila. Idalia začala pustošit Floridu prudkými vichry a záplavami

Amerika

Krátce poté už astronauti směřovali na pevninu na palubě připravené lodi.

První arabský astronaut v otevřeném kosmickém prostoru

Tým Crew-6 tvořili dva Američané Stephen Bowen a Warren Hoburg společně s Rusem Andrejem Feďajevem a astronautem Spojených arabských emirátů (SAE) Sultánem Nijadím.

Na oběžné dráze se v uplynulém půlroce podíleli na výzkumných projektech, Nijadí se také stal prvním arabským astronautem, který vystoupil do volného vesmíru.

Na ISS dorazili čtyři noví astronauti

Věda a školy

„Posádka Crew-6 strávila na palubě Mezinárodní kosmické stanice 84 dní, tři hodiny a 47 minut. Celá mise od startu po přistání pak trvala 185 dní, 22 hodin a 43 minut,“ shrnul na sociální síti X (dříve Twitter) expert na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Na ISS je nyní sedm astronautů. Na orbitální komplex na konci srpna přiletěla čtveřice složená ze zástupců čtyř zemí: Američanka Jasmin Moghbeliová, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov.

Další změna posádky je plánovaná už na tento měsíc. Návratu by se měli dočkat dva Rusové Sergej Prokopjev a Dmitrij Petělin a Američan Francisco Rubio, jejichž pobyt na ISS se protáhl na celý rok kvůli závadě na lodi Sojuz MS-22, která je měla dopravit zpět.

Na ISS je momentálně 11 lidí. Podívejte se na video s přivítáním nových astronautů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám