Hlavní obsah

Na ISS dorazili čtyři noví astronauti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v pátek bezpečně zakotvila loď Crew Dragon Endeavour, která ve čtvrtek odstartovala z kosmodromu na Floridě. Na oběžnou dráhu v rámci mise Crew 6 dopravila čtyřčlennou posádku tvořenou dvěma Američany, Rusem a občanem Spojených arabských emirátů (SAE). Informovaly o tom agentury Reuters a AP.

Na ISS dorazila nová posádkaVideo: NASA

 
Článek

Loď společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska se připojila ke staničnímu modulu Harmony krátce po 7:40 SEČ, tedy téměř 25 hodin po startu z Kennedyho vesmírného střediska amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) na floridském mysu Canaveral.

„Oproti plánu (6:43 SEČ) bylo připojení opožděno z důvodu problému na zámku č. 5 (z 12) na dokovacím systému,“ upozornil specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Spojení se uskutečnilo ve chvíli, kdy ISS a loď letěly vedle sebe rychlostí 28 164 km/h asi 240 kilometrů nad oblastí východní Afriky, uvedla NASA podle agentury Reuters.

K ISS po odkladu odstartovala raketa Falcon 9 s posádkou

Věda a školy

K ISS přiletěli dva Američané Stephen Bowen a Warren Hoburg, zástupce ruské vesmírné korporace Roskosmos Andrej Feďajev a astronaut SAE Sultán Nijadí, který je teprve druhým občanem SAE, který na ISS letí. Na stanici zůstanou do 27. srpna 2023.

Velitel posádky Bowen před odletem řekl, že společně tvoří skvělý tým, navzdory nevraživostem mezi jejich zeměmi v současné době kvůli válce na Ukrajině. Nyní se na ISS všichni přivítali, stará i nová posádka.

Přes 200 pokusů na ISS

Čtyřčlenný tým má na palubě vesmírné stanice provést více než 200 pokusů a zkoušek technologií - od výzkumu růstu lidských buněk ve vesmíru až po kontrolu hořlavých látek ve stavu beztíže.

Některé výzkumy mají pomoci připravit podmínky pro budoucí dlouhodobé lidské výpravy na Měsíc v rámci programu NASA Artemis.

Rusko zůstane na ISS ještě pět let

Svět

Osazenstvo orbitálního komplexu bude mít rovněž na starosti údržbu a opravy na palubě stanice a také přípravu na přílet a odlet dalších astronautů a nákladních lodí.

Posádka lodi Crew Dragon má na ISS vystřídat astronauty NASA Nicole Mannovou a Joshe Cassadu, Rusku Annu Kikinovou a Japonce Koičiho Wakatu. Ti jsou na stanici od loňského října.

Na ISS dorazila náhradní ruská loď pro zpáteční cestu trojice astronautů na Zemi

Zahraniční

Spolu s nimi tam jsou další tři lidé, jejichž návrat na Zemi se zkomplikoval kvůli poškození lodi Sojuz MS-22, kterou zasáhl mikrometeoroid. V neděli 26. února pro ně k ISS dorazila loď Sojuz MS-23, která se s nimi má na zemský povrch vrátit v září.

Mise kosmonautů Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina a astronauta Franka Rubia se tak prodlouží ze šesti měsíců na rok.

Remkův let učinil z Československa třetí zemi, jejíž občan se vydal do kosmu

Historie

Výběr článků

Načítám