Hlavní obsah

Na ISS je momentálně 11 lidí. Podívejte se na video s přivítáním nových astronautů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) kotví od neděle 27. srpna vesmírná loď Crew Dragon Endurance americké soukromé společnosti SpaceX. Na stanici dopravila čtyři astronauty ze čtyř zemí, v orbitálním komplexu je nyní 11 osob. Agentura Reuters zprostředkovala video s příletem a uvítáním nového osazenstva.

Na ISS dorazila nová posádka ze čtyř zemíVideo: Reuters

 
Článek

Loď odstartovala z Floridy v sobotu 26. srpna. Nedělní autonomní dokovací manévr u staničního modulu Harmony dokončila loď Crew Dragon Endurance s misí Crew-7 krátce před 15:30 SELČ. V tu chvíli se ISS nacházela ve výšce 400 kilometrů nad územím Austrálie.

Jak jsme již informovali, k posádce na ISS se v rámci mise Crew-7 připojili Američanka Jasmin Moghbeliová (NASA), Dán Andreas Mogensen (ESA), Japonec Satoši Furukawa (JAXA) a Rus Konstantin Borisov (Roskosmos).

Podle vesmírného úřadu NASA bude mezinárodní posádka provádět vědecké experimenty - bude např. zkoumat fyziologické aspekty spánku astronautů, rovněž je v plánu sběr mikrobiálních vzorků z vnitřku ISS.

Na ISS dorazila nákladní loď. Start nové posádky byl odložen

Věda a školy

Návrat mise Crew-6

Loď, která je na oběžnou dráhu vynesla, zůstane u ISS do poloviny února. Za pár dní se vrátí na Zemi se čtyřmi členy mise Crew-6, kteří jsou na stanici od března, jiné plavidlo Crew Dragon.

Na vesmírné stanici je každopádně díky novým posilám přechodně celkem 11 obyvatel.

Na Mezinárodní vesmírnou stanici odletěli čtyři astronauti ze čtyř zemí

Věda a školy

Po odletu posádky Crew-6, kterou tvoří Američané Stephen Bowen a Warren Hoburg, zástupce ruské agentury Roskosmos Andrej Feďajev a astronaut ze Spojených arabských emirátů (SAE) Sultán Nijadí, to bude opět sedm lidí.

Odpojení Crew Dragonu od stanice s misí Crew-6 je naplánováno na pátek 1. září v 15:05 SELČ, přistání do vod Mexického zálivu poblíž pobřeží Floridy pak na sobotu 2. září v 15:38 SELČ.

Mezinárodní kosmická stanice je společným projektem americké NASA, ruského Roskosmosu, evropské ESA, Japonska a Kanady. V souvislosti se zavedením rozsáhlých protiruských sankcí kvůli ruské invazi na Ukrajinu ale dala Moskva najevo, že pro ni ISS nemá dlouhodobou budoucnost, a oznámila, že chce vybudovat svou vlastní orbitální stanici.

Japonci odložili start sondy k Měsíci

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám