Hlavní obsah

Pohroma dorazila. Idalia začala pustošit Floridu prudkými vichry a záplavami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallahassee
Aktualizováno

Bouře Idalia zesílila na hurikán a krátce po středečním úsvitu (po poledni středoevropského času) dosáhla pobřeží Floridy. V řadě lokalit byla nařízena evakuace kvůli prudkým lijákům, silnému větru a záplavám. Živel udeřil na Floridu jihozápadní, méně častou trasou.

Živě: Hurikán Idalia míří na FloriduVideo: weathercameras.live, Reuters/AP

 
Článek

Pro celou Floridu platí stav nouze. Tropická bouře Idalia byla ve chvíli, kdy dorazila nad pobřeží Floridy, klasifikována jako hurikán 3. kategorie, když jen mírně zeslábla z kategorie 4. Postup hurikánu provází vichr s nárazy přesahujícími rychlost 200 kilometrů v hodině.

„Zajistíme pro Floridu vše, co bude v našich silách. Jsme s guvernérem DeSantisem v nepřetržitém kontaktu,“ uvedl k blížícímu se živlu americký prezident Joe Biden.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek z 29. srpna poskytnutý Národním úřadem pro oceán a atmosféru ukazuje hurikán Idalia, který se blíží k pobřeží Mexického zálivu na Floridě, a hurikán Franklin pohybující se u východního pobřeží Spojených států jihozápadně od Bermud

Hurikán Idalia dorazil nad západní pobřeží Floridy od jihozápadu přes Mexický záliv v 07:45 hodin místního času (13:45 SELČ). Oko hurikánu přešlo přes pobřežní lokalitu Keaton Beach.

Již v noci na středu zasáhly západní část Floridy prudké deště.

Foto: Stephen B. Morton, ČTK/AP

Obyvatelé lokality Tybee Island ve státě Georgia se připravují na hurikán Idalia.

Oblast Big Bend (v překladu Velký oblouk), kde oko hurikánu narazilo na pevninu, je sice poměrně řídce osídlená, pobřeží je však nížinaté. Předpokládá se proto, že mořský příboj může zaplavit rozsáhlé, nízko položené oblasti daleko do vnitrozemí. Záplava má podle NHC dosáhnout výše až 5 metrů.

„Na hurikány jsme tu zvyklí, ale teď je ve vzduchu něco výjimečného. (…) Nohy na ramena vzali i lidé, u kterých bych to nečekal,“ řekl listu The New York Times (NYT) v úterý večer obyvatel lokality Cedar Key u floridského pobřeží.

Starosta Cedar Key odhadoval, že i přes varování a výzvy k evakuaci se asi stovka obyvatel rozhodla zůstat ve svých domech. „Doufám, že toto číslo bude klesat,“ poznamenal podle NYT starosta.

Hurikán Idalia míří z Kuby na FloriduVideo: Reuters, AP

Podle americké meteorologické služby se některé lokality na západním pobřeží Floridy musí připravit na hurikán, jaký ještě nezažily.

Idalia představuje první tropickou bouři v letošní hurikánové sezoně, která přechází přes Floridu. Největší pravděpodobnost vzniku tropických bouří a hurikánů je v této části světa na konci léta, zejména v září, kdy teplota povrchové vody v Mexickém zálivu je na maximu.

V uplynulých dnech Idalia přešla přes nejzápadnější část Kuby, přívalové deště tam způsobily značné škody na zemědělských kulturách. Nad Floridou se má dráha hurikánu stočit k severovýchodu a projít - v již zeslabené formě - přes území států Georgia, Jižní a Severní Karolína.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zatopená mezistátní dálnice 275 u Tampy Bay na Floridě

Foto: Adrees Latif, Reuters

Auto projíždí kolem padlého stromu během hurikánu Idalia ve městě Clearwater na Floridě

Předpověď postupu hurikánu Idalia přes jih Spojených státůVideo: Windy

Foto: Valerie Giacobbe, Reuters

Pohled na pláž Lido Key Beach na Floridě a na obzoru přicházející hurikán Idalia

Ze satelitních snímků havajského města mrazí. Majitel „zázračného domu“ radost nemá

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám