Hlavní obsah

Výzkumníci z Brna vyrazili na další expedici do Antarktidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Masarykovy univerzity (MUNI) v Brně v pátek ráno vyrazili na další expedici do Antarktidy, v první fázi mikrobusem na letiště do Vídně. Výprava má 23 členů, část z nich zamíří na Českou vědeckou stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse nedaleko Antarktického poloostrova, kde stráví dva měsíce. Druhá, menší skupina bude přes dva týdny pracovat na Nelsonově ostrově.

Foto: archiv MUNI

Česká vědecká stanice J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse

Článek

Obě části výpravy se společně přesunou do Chile, následně na ostrov Krále Jiřího. Tam se rozdělí a pokračovat budou samostatně.

Cílem letošní expedice je dlouhodobý monitoring klimatu či sledování stavu ledovců, dlouhodobě zmrzlé půdy, říčních a jezerních systémů či odledněného území umožňujícího růst nižších rostlin.

„Pokračovat bude loni započatý pětiletý projekt Junior Star zaměřený na studium změny dlouhodobě zmrzlé půdy v oblasti Antarktického poloostrova i medicínský výzkum vlivu stresu na fyzické zdraví pracovníků v polárních oblastech ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava,“ uvedl již dříve vedoucí letošní expedice Filip Hrbáček z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Ve výpravě je i vědec z Ukrajiny

Členem výpravy je např. i ukrajinský vědec Anton Puhovkin, kterého fakulta zaměstnala v rámci podpory ukrajinských učitelů a vědců postižených válkou.

Odborník, který se specializuje na výzkum lišejníků, se loni na jaře kvůli válce nemohl vrátit na Ukrajinu.

Od Antarktidy se odlomila obří kra třikrát větší než Praha

Věda a školy

„Po roce stráveném na ukrajinské stanici na ostrově Ganlindez v Antarktidě se mu podařilo dostat až do Polska, odkud na základě předchozích kontaktů vedla jeho cesta k nám do Brna,“ přiblížil manažer Českého antarktického výzkumného programu Pavel Kapler z Přírodovědecké fakulty MUNI.

Letos se tak Puhovkin do Antarktidy vrátí už jako zaměstnanec brněnské univerzity. Dostane se ale i na svou domovskou stanici, kam zavítá po skončení pobytu na Nelsonově ostrově.

Foto: archiv MUNI

Mendelova polární stanice v Antarktidě (archivní foto)

Dalšími zahraničními účastníky mezinárodní expedice budou tradičně slovenští vědci, kteří jsou absolventy a zaměstnanci univerzity, a také dva badatelé z Turecka a jeden z Británie.

Nově navíc odstartuje geofyzikální projekt, v jehož rámci bude další ze zahraničních účastníků expedice, Mohammad Farzamian z Lisabonské univerzity v Portugalsku, instalovat na stanici přístroje pro monitorování dlouhodobě zmrzlé půdy.

Opravu střechy zajistí horolezec

Stanice J. G. Mendela vědcům slouží už skoro 16 let. Letos je v plánu oprava střechy hlavního ubytovacího objektu. Pro zajištění těchto prací musela přírodovědecká fakulta najít pokrývače-izolatéra schopného pracovat v extrémních podmínkách.

Mendelova polární stanice už v Antarktidě funguje 15 let

Věda a školy

Ve výběrovém řízení, do něhož se přihlásilo na 300 zájemců, uspěl horolezec Dimitris Georgiadis - mj. pro své dlouholeté pracovní zkušenosti pokrývače z oblasti Hrubého Jeseníku.

Stanici v Antarktidě opraví pokrývač z Jeseníků

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám