Hlavní obsah

Stanici v Antarktidě opraví pokrývač z Jeseníků

Při vstupu do nového roku si každý klade otázku, jaká překvapení mu přinese. Nevšední rozhodně bude pro sedmapadesátiletého pokrývače Dimitrise Georgiadise z Vrbna pod Pradědem na Bruntálsku. Stane se totiž pokrývačem-polárníkem.

Foto: Foto archiv Dimitrise Georgiadise

Dimitris Georgiadis z Vrbna pod Pradědem.

Článek

Tuto zimu si už chtěl trochu odpočinout, ale čeká jej expedice do Antarktidy. Jeho úkolem bude položit novou střechu na Mendelovu vědeckou základnu. Původní po 15 letech dosloužila. O tuto zakázku snů se ucházelo přes 300 řemeslníků z Česka, Slovenska, a dokonce až z Německa.

Tak daleko jsem za prací ještě nejel. Abych mohl položit novou střechu, nebudu doma čtvrt roku
Dimitris Georgiadis

O tom, že polárníci hledají pokrývače, se dověděl ze zpravodajského serveru Novinky.cz, který zveřejnil článek Práva, jež jako první o práci snů pro mnoho lidí informovalo. Když manželce řekl, že jej fakt berou, tak mu jen s úsměvem odpověděla, že si myslela, že už jej ty jeho cestovatelské nápady přešly.

Srdce dobrodruha

Do Antarktidy vyrazí v půlce ledna a bude tam do března. „Jsem zvědavý, co mě čeká. Tak daleko jsem za prací ještě nejel. Navíc, abych mohl položit novou střechu, nebudu doma čtvrt roku,“ řekl Právu.

Na ledový kontinent poputuje s vědci z brněnské Masarykovy univerzity, kteří v An­tarktidě zkoumají změnu klimatu a řeší desítky výzkumných projektů včetně vlivu drsných polárních podmínek na lidský organismus.

Foto: Foto archiv Dimitrise Georgiadise

Na střechách pracuje Georgiadis i v zimě.

Mistr pokrývač se jich nebojí, protože má srdce dobrodruha. Jeho koníčkem jsou hory. S přáteli již vyšlápl na nejvyšší horu Ameriky Aconcaguu (6961 metrů, Argentina) a z vysokohorského lezení si nejvíce cení výstupu na horu Denali (6190 metrů, Aljaška).

Je mu teprve osm let a už si zalyžoval na všech kontinentech

Koktejl

Na nepřízeň počasí je Georgiadis zvyklý také z práce. „Jedna z nejhorších zakázek byla pokládka střechy kousek za Vídní. Byl listopad, mlhavo, neskutečně foukalo a my zateplovali polystyrenem. Až tehdy jsem pochopil, proč tam mají tolik větrných elektráren,“ uvedl s tím, že má rád, když jsou zakázky různorodé.

Byla to fuška

Nejlépe se sice pokládá nová střecha z hliníkového plechu, ale prý je to nuda. Nejvíce pyšný je na břidlicovou střechu na kostele v Karlovicích na Vsetínsku. Nejvíce střech ale položil na Bruntálsku, kde je doma.

Pavel Kapler, manažer Českého antarktického výzkumného programu, umí pro polárníky sehnat kdeco, od nového technického vybavení pro stanici až po kvalitní spodní termoprádlo. Sehnat pokrývače do Antarktidy ale byla fuška.

„Přihlásila se nám totiž záplava dobrodruhů, ale my chtěli odborníka se zkušenostmi, za kterým je už kus fortelně odvedené řemeslné práce. Důkladně jsme si prověřovali, na jakých zakázkách dělali. Výběr se nám tím podstatně zúžil,“ řekl Právu s tím, že Georgiadis je schopen nejen prakticky splnit to, co se od něj při pokládce nové střechy očekává, ale dokonce sám navrhl několik vylepšení.

Vědci objevili pod ledem Antarktidy nový mořský svět

Věda a školy

Mendelova polární stanice na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova je výkladní skříní české vědy. Mistr pokrývač musí nyní zajistit, aby do ní nezatékalo. Na hlavní budově o 250 metrech čtverečních položí s pomocí horkovzdušné pistole novou PVC fólii. Za příznivého počasí bude mít s pomocí dvou techniků z výpravy vše za pár dní hotovo.

Pak zase na oplátku on bude pomáhat technikům s údržbou stanice a přitom výzkumníkům nahlížet přes rameno, jak se dělá špičková věda. „I na to se už moc těším,“ dodal s úsměvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám