Hlavní obsah

Výzkumníci z Brna vyrazili do Antarktidy zkoumat vliv podmínek na lidi ve stresu

Brno

Vědci z Masarykovy univerzity v Brně ve čtvrtek ráno opět vyrazili na další výpravu do Antarktidy. Plánují zkoumat dlouhodobé změny tamní půdy a vliv polárních podmínek na lidské tělo ve stresu. Kromě toho budou pokračovat v monitorování klimatu a sledování ekosystémů, v plánu rovněž je testovat nové bundy či zpevňovací dlaždice. Expedice se vrátí v březnu.

Foto: MUNI - Jana Smolíková

Základna J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse nedaleko Antarktického poloostrova funguje od roku 2007.

Článek

Brněnské zástupce v 16členné výpravě doplňují i odborníci z britského Leedsu a Univerzity Karlovy v Praze.

Výprava vyrazila z Brna nejprve autobusem do Vídně. Poté se skupina přepraví letadlem do Chile. Později, po karanténě, bude pokračovat až na základnu Johanna Gregora Mendela.

S letošní výpravou začíná nový výzkumný projekt Junior Star. „Jde o pětiletý projekt, který je detailnější a komplexnější,” vysvětlil vedoucí letošní expedice Filip Hrbáček.

Roald Amundsen chtěl vždy vyhrát. Před 110 lety stanul na jižním pólu

Historie

„Počítáme se zahrnutím lokalit z jiných částí Antarktického poloostrova. Budeme na tom spolupracovat s kolegy ze Španělska a Portugalska, kteří mají vlastní stanice,” dodal Hrbáček.

Na podobné expedici byl už šestkrát, v roli vedoucího jede poprvé.

Studie stresu - jak reaguje lidské tělo na takové podmínky

Tým chce zároveň pokračovat v dlouhodobém monitorování klimatu a sledování ledovců, půdy a odledněného území.

Čeští polárníci chtějí malou větrnou elektrárnu

Věda a školy

Zoologické výzkumy se budou týkat především ptáků a savců, žijících v Antarktidě. K tomu přibude studie stresu, kdy budou vědci zkoumat, jakým způsobem reaguje lidské tělo na polární podmínky.

Téměř polovinu výpravy tvoří zástupci oboru fyzické geografie. Kromě toho s nimi jede např. jeden mikrobiolog a fyziolog rostlin. Skupinu čeká cestou několik testů. Nevyhnou se ani týdenní karanténě, Vánoce tak stráví na hotelu.

Polárníci Masarykovy univerzity se vrátili z Antarktidy. Zažili prachové bouře

Věda a školy

„V nejhorším scénáři bude každý sám na pokoji, ale snad budeme mít možnost se sejít aspoň na společnou večeři. Uvidíme, co vyhlásí místní hygiena,“ poznamenal Hrbáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám