Hlavní obsah

Polárníci Masarykovy univerzity se vrátili z Antarktidy. Zažili prachové bouře

Brno

Vědecká expedice z Masarykovy univerzity (MUNI) v Brně se vrátila z Antarktidy. Téměř 14 000 kilometrů dlouhá zpáteční cesta trvala dva týdny, sdělil mluvčí MUNI Pavel Žára. Osmičlenná výprava překonala na chilské vojenské lodi Lautaro až pět metrů vysoké vlny při zpáteční plavbě přes Drakeův průliv. Přímo v oblasti navíc vědci podle svého vedoucího Kamila Lásky zažili nebývalé množství prachových bouří.

Foto: MUNI - Jana Smolíková

Počasí na antarktické základně ne vždy přálo.

Článek

Většina evropských států podle Žáry na poslední chvíli antarktické expedice odvolala. Expedice z Brna trvala tři měsíce. Začala loni 16. prosince v Praze, odkud se výprava vydala přes Madrid a Santiago de Chile na jih Ohňové země do přístavního města Punta Arenas.

„Před vyplutím chilské vojenské lodi Marinero Fuentealba do Antarktidy strávili vědci v ochranné karanténě v tomto přístavu tři týdny. Průběžně byli testováni a doprovázela je přísná hygienická opatření také po celou dobu plavby až na českou antarktickou stanici J. G. Mendela,” popsal Žára.

Foto: MUNI - Kamil Láska

Chilská vojenská loď Marinero Fuentealba

Polární poušť

„Šlo o končící léto, teploty se pohybovaly nad nulou. Znamenalo to velké tání sněhu a úbytek ledovcové hmoty. Během samotné expedice jsme zaznamenali i poměrně vysoké rychlosti větru a nebývalé množství prachových bouří,” shrnul Láska.

Od Antarktidy se odtrhla kra větší než dvě Prahy

Věda a školy

Dodal, že v některých částech Antarktidy se vědci dostávají do oblastí, kde je velmi málo srážek. „Krajina zde místy připomínala spíše polární poušť,” podotkl vedoucí expedice.

Výsledkem je tedy vysoké množství prachových částic, které se kvůli větru dostávají do ovzduší a které následně znečišťují povrch ledovců.

Výzkumníka v Antarktidě po pěti dnech zachránili

Svět

Sběr vzorků

Vlastní pobyt na stanici a terénní práce na ostrově Jamese Rosse trvaly 41 dní. Hlavním úkolem vědců bylo studium ledovců, sněhové pokrývky, permafrostu, potoků a mikroorganismů vyskytujících se na jednom z největších odledněných území na Antarktickém poloostrově.

Foto: MUNI - Jana Smolíková

Základna J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse nedaleko Antarktického poloostrova funguje od roku 2007.

Provedli velké množství odběrů vzorků sněhu a půdy, vody z tajících ledovců i rozmrzlých sladkovodních jezer a mikrobiologických stěrů především z mořských živočichů.

Foto: MUNI - Pavel Švec

Polárníci potkali typické antarktické obyvatele.

Zpět do ČR vědci dovezli stovky vzorků, které ještě budou podrobeny analýze. Jde např. o stěry z tuleňů či tučňáků, ale také zhruba o deset litrů vody z tajících ledovců, které poslouží pro další analýzu prostředí, výprava přivezla i desítky kilogramů půdního substrátu.

Půdní pokryv je v Antarktidě podle Lásky na rozdíl od Evropy tlustý jen několik málo centimetrů.

Kontrola provozu měřicí techniky

Současně odborníci zabezpečovali provoz měřicí techniky, která je trvale nainstalována na dlouhodobých výzkumných plochách. Pomocí nich zkoumají časové změny environmentálních podmínek i nároky rostlin a živočichů vyskytujících se v této okrajové části Antarktidy.

Foto: MUNI - Kamil Láska
Foto: MUNI - Jana Smolíková

Aktuální expedice trvala tři měsíce.

Nasbíraná data umožňují hodnotit změnu klimatu a její dopady na rychlost ústupu ledovců, rozmrzání permafrostu a ovlivnění pobřežních ekosystémů nejjižnějšího kontinentu.

Vědeckou polární stanici navrhli v Brně

Věda a školy

Česká polární stanice v Antarktidě jméno velikána Járy Cimrmana neponese

Věda a školy

Základna Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse nedaleko Antarktického poloostrova funguje od roku 2007. Vědci ji využívají dva až tři měsíce v roce, obvykle od ledna do března, kdy tam jsou nejpříznivější klimatické podmínky, protože tam panuje léto.

Výzkum je založený na dlouhodobých měřeních, má přispět k celosvětovému pochopení významu Antarktidy a její role v globální změně klimatu.

Foto: MUNI - Jana Smolíková

Snímek před odjezdem domů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám