Hlavní obsah

Led v Antarktidě nezvratně ustupuje, varují vědci

Řetězová reakce rozrušení ledového štítu v Antarktidě už zřejmě začala. Zrychlení úbytku tamního ledu v uplynulých desetiletích může znamenat začátek samovolného a nezvratného období ústupu ledového příkrovu, uvádí studie měřící úbytky ledového příkrovu v historii. Ta identifikovala zákonitosti osmi etap destabilizace ledového příkrovu v posledních tisíciletích, které by mohly nastat i v současnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Řetězová reakce destabilizace ledového štítu v Antarktidě už zřejmě začalaVideo: Reuters

 
Článek

Podle výzkumu zveřejněného v odborném časopise Nature Communications se v osmi předchozích obdobích procesy vedoucí k postupné destabilizaci masivního antarktického ledového příkrovu spustily během pouhého jednoho či dvou desetiletí.

Přičemž návaly konkrétního tání jednotlivých ledovců pokaždé způsobily určitou destabilizaci samotného příkrovu během pouhých několika let - a procesy narušení poté pokračovaly po staletí.

Grónský ledovec se rozpouští tak rychle, že mohou hrozit celosvětové záplavy, varují vědci

Věda a školy

Studie rovněž zjistila, že na tyto zlomové okamžiky odpovídajícím způsobem reagovaly hladiny moří, které rovněž stoupaly po několik století a v některých případech až tisíciletí.

„Pokud k takovému zvratu systému stačí jedno desetiletí, je to vlastně docela děsivé, protože pokud se antarktický ledový příkrov bude v budoucnu chovat stejně jako v minulosti, musíme zlom zažívat právě teď,“ upozornila podle agentury Reuters jedna ze spoluautorek studie Zoe Thomasová z University of New South Wales v Austrálii.

Kra větší než dvě Prahy a největší ledovec světa

O příkladu úbytku antarktického ledu jsme informovali např. i letos koncem února. Od Bruntova šelfového ledovce se tehdy nedaleko britské polární stanice Halley odlomila kra, jejíž plocha má být kolem 1270 kilometrů čtverečních, výrazně více než dvě Prahy.

Vznik obří kry odborníci popisovali jako další etapu procesu pozorovaného řadu let.

Od Antarktidy se odtrhla kra větší než dvě Prahy

Věda a školy

Glaciologové poprvé detekovali vznik masivních prasklin v ledovci, který pluje na Weddellově moři, téměř před deseti lety. Signály, že se blíží významný případ tzv. telení, pak začaly přicházet loni v listopadu, když se relativně nová trhlina na sever od tamní britské základny začala přibližovat k již existující mezeře v ledu.

Během ledna se tato trhlina prodlužovala severovýchodním směrem rychlostí až jeden kilometr denně a razila si cestu 150 metrů tlustým plovoucím ledovým šelfem. Kra se utvořila, když se 26. února trhlina za několik hodin rozšířila o několik stovek metrů.

Vznikl největší ledovec světa

Svět

V květnu se dokonce od Antarktidy odlomil obrovský kus ledu o rozloze Pardubického kraje (4519 kilometrů čtverečních), čímž vznikl největší ledovec na světě. Dostal jméno A-76 a jeho rozloha byla 4320 kilometrů čtverečních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám