Hlavní obsah

Na kurzy plavání budou moci děti z jedné školy bez testů a omezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společné plavání pro žáky jedné školy bude moci probíhat bez testů. Nebude třeba ani dodržovat odstup 1,5 metru. V pátek o tom rozhodla vláda, která upravila opatření ministerstva zdravotnictví. Pro návštěvy bazénů jinak platí podmínka doložení očkování, nebo prodělání nemoci. Vláda nově také zavedla testování neočkovaných v zařízeních následné péče.

Foto: archiv, Právo

Zdravý životní styl se vyplatí už od dětství. Patří k němu například plavání a otužování.

Článek

V novém opatření k bazénům stojí, že podmínky prokázání bezinfekčnosti se nebudou od 13. září vyžadovat v případě plavání v rámci vzdělávání ve školách, kdy jsou v uvedených prostorách přítomni pouze žáci jedné školy a jejich dozor nebo pokud provozovatel zajistí oddělení prostor tak, aby žáci každé jedné školy používali jiné prostory.

V upraveném opatření také stojí, že pravidlo rozestupu 1,5 metru v případě skupinových lekcí neplatí, jde-li o osoby z jedné domácnosti nebo žáky jedné školy nebo jejich dozor.

Loni děti o kurzy přišly

Školní plavání je na prvním stupni základních škol povinné. Děti mezi první a pátou třídou mají absolvovat aspoň 40 hodin, o způsobu zařazení plavání do ročníků a rozvrhů rozhodují ředitelé jednotlivých škol. Ministerstvo školství ve spolupráci s plaveckými školami a provozovateli bazénů už dříve doporučilo, aby se školy nyní snažily žákům nahradit i plavecké kurzy, o které přišli loni kvůli epidemii covidu-19.

I třetí kolo testování školáků dopadlo dobře

Domácí

Na nutnost testování dětí pro školní plavání upozornila na jednání sněmovního výboru ve středu poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní už školy tento týden s výukou plavání začaly, ale nemají informace, co bude dál. Nyní mají žáci testy na covid-19 ze škol, preventivní testování tam ale skončilo čtvrtečním kolem.

Preventivní testy lidé potřebují jako prokázání bezinfekčnosti například pro návštěvu kulturních či sportovních akcí i pro využití některých služeb. Testovat se nemusejí ti, kteří mají dokončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19. Očkovat se mohou děti od 12 let.

Testování v zařízeních následné péče

Vláda v pátek rovněž rozhodla, že od pondělí se budou muset jednou týdně testovat neočkovaní klienti zařízení následné péče.

Od začátku září to platí pro sociální zařízení a dlouhodobou péči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám