Hlavní obsah

Ubytování mimo koleje se studentům prodraží, nejvíce v Brně

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na univerzity letos zamíří 50 tisíc nových studentů. Desítky tisíc z nich budou hledat nové ubytování v univerzitních městech mimo koleje. Proti loňsku si připlatí v průměru o pět šest procent více. Ceny navyšují rostoucí náklady na energie i zvýšená poptávka ze strany domácností, které nově nemusí dosáhnout na hypotéky, po nájmech. Vyplývá to z analýzy společnosti Bezrealitky.cz

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Brně už od ledna nájmy rostou. Pronájem 70metrového bytu je zde o 650 korun dražší než loni. A to bez poplatků. Pokoj vychází na 9250 korun měsíčně, a pokud je v pokoji více lidí, tak lůžko na více než pět tisíc.

„Proti Praze budou platit brněnští studenti jen zhruba o tisícovku méně. To je nejmenší rozdíl za roky, kdy ceny studentských pronájmů sledujeme,“ řekl šéf Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Mladí bydlí u rodičů do 26 let, rozlet jim komplikují nájmy

Domácí

V Ostravě stoupla cena pro dva studenty na 6350 za pokoj (cca o 480 korun) a 3490 za lůžko (o 290 korun).

Praha: 10 500 pokoj, šest tisíc lůžko

Nejmenší nárůst nájmů ve „studentských“ bytech proti loňsku vykazuje Praha, kde dva lidé bydlící v 70metrovém bytě zaplatí nyní měsíčně v meziročním srovnání každý asi o 210 korun méně (celkem 10 500 za pokoj). V případě, že zde budou bydlet čtyři studenti, budou ceny stejné jako loni (celkem 5860 za lůžko).

Jenže i při nižším nájmu rostou ceny poplatků a energií, které se počítají zpravidla pro každého bydlícího zvlášť.

Starší byty v Česku ve druhém čtvrtletí zdražily na 85 tisíc korun za metr čtvereční

Ekonomika

Levněji mohou bydlet také studenti v Pardubicích, kde při dvou osobách v 70metrovém bytě ušetří 40 korun každý (celkem 6880 za pokoj). V případě, kdy zde budou bydlet čtyři, si však každý 30 korun připlatí (3750 za lůžko).

Reklama

Výběr článků

Načítám