Hlavní obsah

Vědci objevili u sicilských břehů tři nové podmořské vulkány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Geologové objevili u jižních břehů Sicílie tři nové podmořské vulkány. Počet známých sopek pod hladinou v prostoru, který odděluje největší italský a středomořský ostrov od afrického kontinentu, se tak zvýšil na patnáct.

Foto: Profimedia.cz

Erupce podmořského vulkánu. Ilustrační foto

Článek

Objev potvrdili pracovníci italského Národního institutu oceánografie a experimentální geofyziky (OGS) s tím, že vulkány leží 100 až 400 metrů pod hladinou. Nejbližší k sicilské pevnině leží jihozápadním směrem ve vzdálenosti asi sedmi kilometrů.

„Už v roce 2019 jsme tady našli šest sopek a na seznamu máme pět až šest dalších. S třemi nově objevenými se tak počet podmořských sopek (u Sicílie) vyšplhal zhruba na patnáct,“ řekl tiskové agentuře AFP Emanuele Lodolo, expert OGS na geofyziku.

Podle Lodola zatím není možné říci, zda a do jaké míry podmořské sopky u Sicílie představují nebezpečí pro obyvatelstvo. „Je to jako zemětřesení. Nejsme schopni to předvídat, nemůžeme s jistotou říci, že nedojde k žádné erupci,“ řekl. „Důležité je, abychom je neustále sledovali,“ dodal.

Mezinárodní tým oceánologů objevil tři nové vulkány během výzkumu, který trval od poloviny července do začátku srpna. V hloubce asi sto metrů přitom narazili také na vrak neidentifikované lodi dlouhé asi sto metrů a široké 17 metrů.

Výzkumníci při podmořské expedici odebrali z nově objevených sopek vzorky hornin, aby se pokusili rekonstruovat geologickou historii jedné z nejčlenitějších oblastí centrálního Středomoří.

Podle italského Národního ústavu geofyziky a vulkanologie (INGV) si lidé při vyslovení pojmů sopka a Itálie vybaví hlavně Vesuv a Etnu. „Myslí si, že italských sopek je něco kolem deseti, ale my jsme jich od Toskánska po Sicílii napočítali 70 a mnohé z nich jsou pod vodou,“ uvádí institut na svých webových stránkách.

K sopce na Islandu se nepřibližujte. Úřady varují před toxickými plyny

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám