Hlavní obsah

K sopce na Islandu se nepřibližujte. Úřady varují před toxickými plyny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Úřady na Islandu varují turisty, aby se nepřibližovali k okolí sopky Fagradalsfjall kvůli toxickým plynům, které se v souvislosti s erupcí uvolňují. Na varování upozornilo i české ministerstvo zahraničí.

Erupce sopky Fagradalsfjall na IslanduVideo: Reuters

 
Článek

„Znečištění plynem je v okolí erupce vysoké a nebezpečné. Doporučujeme, aby lidé nevstupovali do oblasti, dokud nebudou mít záchranáři možnost podmínky vyhodnotit,“ uvedl meteorologický úřad IMO.

„V souladu s výslovným nedoporučením islandských úřadů navštěvovat místo erupce pro značné uvolňování toxických plynů, dokud záchranáři a vědci neposoudí situaci a její další vývoj, doporučuje ministerstvo zahraničních věcí se oblasti vyhnout,“ apelovala česká diplomacie.

Foto: Marco Di Marco, ČTK/AP

Pohled na soptící vulkán z výšky

Islandský vulkán, který se nachází 40 až 50 kilometrů jihozápadně od hlavního města Reykjavík, je turistickým cílem. Výbuch sopky nastal v pondělí v oblasti Litli-Hrútur, kde se erupce objevily i v předchozích dvou letech. Podle meteorologického úřadu jde zatím o menší erupci. Ze sopky stoupá kouř a teče láva. Kouř je vidět i ze silnice, která spojuje Reykjavík s mezinárodním letištěm, výraznější potíže ale zatím nepůsobí.

V oblasti byla zaznamenána i zemětřesení. Nejsilnější o síle 5,2 stupně přišlo v neděli, žádné výrazné škody ale nezpůsobilo. Ani předchozí aktivity sopek v oblasti nezpůsobily výrazné škody ani komplikace v dopravě.

Island patří k zemím, kde je velký počet aktivních sopek. Podle AFP jich je přes 30. Výbuch sopky Eyjafjallajökull v roce 2010 na několik týdnů výrazně omezil leteckou dopravu v Evropě.

Vybuchla sopka Fagradalsfjall poblíž islandského Reykjavíku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám