Hlavní obsah

Loňský rok byl druhý nejstudenější za posledních 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2021 byl v Česku s průměrnou teplotou osm stupňů Celsia druhý nejchladnější za posledních deset let. Studenější byl pouze rok 2013 s průměrem o 0,1 stupně nižším.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Článek

Srážkově byl loňský rok průměrný, spadlo 99 procent dlouhodobého normálu, na metr čtvereční to bylo 678 litrů vody. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Loňská průměrná teplota vzduchu osm stupňů Celsia byla o 0,1 stupně vyšší, než je normál, který meteorologové vypočítávají z dat za roky 1981 až 2010. „Jde o první teplotně normální rok od roku 2013,“ uvedly meteoroložky Klára Sedláková a Lenka Crhová.

V závěru týdne notně přituhne

Počasí

Chladnější byl rok 2021 zejména ve srovnání s předchozími třemi lety. V roce 2020 se průměrná teplota vzduchu v ČR dostala na 9,1 stupně, o rok dříve na 9,5 stupně. V roce 2018 vystoupala až na 9,6 stupně Celsia.

Studené byly loni zejména jarní měsíce. Loňský duben byl ve srovnání s běžnou hodnotu pro tento měsíc o 2,5 stupně chladnější. V květnu činila odchylka od normálu minus 2,4 stupně Celsia.

Následoval nezvykle teplý červen, kdy bylo v průměru o tři stupně tepleji než obvykle. Šestý kalendářní měsíc loňského roku tak byl třetím nejteplejším červnem od roku 1961, kdy začali meteorologové měsíční průměry počítat.

Nejdeštivější byly květen a červen

Za rok spadlo 678 milimetrů srážek. Deštivé byly hlavně květen a srpen, kdy spadlo 143, respektive 133 procent obvyklého množství srážek. Naopak mimořádně suché bylo září, kdy napršely jen dvě pětiny srážkového normálu, což z tohoto měsíce činí čtvrté nejsušší září od roku 1961, uvedl ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám