Hlavní obsah

Letošní červenec byl nejteplejší v historii měření. Vědci bijí na poplach

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Letošní červenec byl podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) nejteplejším měsícem v historii měření.

Foto: Profimedia.cz

Letošní červenec byl nejteplejším v historii

Článek

Průměrná červencová teplota povrchu země a oceánů dohromady byla letos 15,7 stupně. Podle NOAA se jedná o dosud nejvyšší zaznamenanou teplotu ve 142leté historii měření.

„Tento nový rekord přispívá ke znepokojivé cestě, kterou nastavila změna klimatu po celém světě,“ uvedl Rick Spinrad z NOAA.

Oproti 20. století se červencové teploty zvýšily v průměru o 0,93 stupně.

Tající ledovce vytvořily ve švýcarských Alpách přes tisíc nových jezer

Věda a školy

Červený kód pro lidstvo, nebude kam se schovat, varují experti

Na mezinárodním panelu OSN pro změnu klimatu minulý týden zazněla předpověď, že už v roce 2030 budou průměrné teploty po celém světě o 1,5 stupně vyšší, než jsou v současné chvíli. OSN tuto zprávu označila za „červený kód pro lidstvo“.

„Zpráva mezinárodního panelu potvrzuje, že vliv člověka je jednoznačně příčinou změny klimatu a dopady jsou rok od roku intenzivnější,“ poznamenal Spinrad.

Extrémní vedra na jihu Evropy nepolevují. Španělé čekají rekordní výhně

Evropa

„Můžeme garantovat, že se situace zhorší. Nebude kam utéct, ani kam se schovat,“ uvedla spoluautorka předpovědi Linda Mearnsová z amerického Národního centra pro výzkum atmosféry. Některé změny jsou podle panelu nezvratitelné po staletí až tisíciletí.

Téměř veškeré oteplení, které Zemi postihlo, lze prý přičíst emisím oxidu uhličitého a metanu. Podle zprávy mezinárodního panelu lze přírodními silami, jako jsou slunce či prostá nahodilost, vysvětlit nanejvýš dvě desetiny stupně oteplení.

Reklama

Výběr článků

Načítám