Hlavní obsah

Do škol jdou další žáci v režimu rotace, nově i na Děčínsku. Začínají konzultace na SŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do lavic v pondělí 19. dubna usedá druhá skupina žáků prvního stupně ZŠ v režimu rotační výuky, při které se třídy střídají ve výuce doma a ve škole. Na Děčínsku se výuka ve školách obnovuje s týdenním zpožděním. Pokračují i děti navštěvující poslední rok školky, studenti závěrečných ročníků SŠ a středoškoláci ohrožení neúspěchem mohou nově začít docházet na konzultace ve skupinách do šesti lidí. Stále se řeší i maturity.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rotační výuka začala před týdnem. Na rozhodnutí škol bylo, které ročníky půjdou jako první. Nyní se žáci ve školách vymění.

V pondělí a ve čtvrtek se ve školách povinně testuje neinvazivními antigenními samotesty na covid-19. Netýká se to těch, kteří v posledních 90 dnech covid prodělali nebo jsou proti nemoci očkováni. Z 610 tisíc testů provedených minulý týden bylo pozitivních 302, tedy asi 0,6 promile.

U školáků bylo pozitivních 300 z 610 000 provedených testů

Domácí

Děti v mateřských školách nerotují. „Mají jen předškoláky, děti kritické infrastruktury a pedagogů učících prezenčně,” shrnula pro Novinky předsedkyně spolku Učitelská platforma Petra Mazancová.

Na Děčínsku o týden později

Na Děčínsku výuka začíná o týden později, o odložení rozhodla kvůli špatné epidemické situaci krajská hygienická stanice. Nařízení vypršelo o půlnoci.

Na Děčínsku nejde o děsivou brazilskou mutaci covidu-19

Koronavirus

Kromě dvou případů brazilské mutace viru, která se objevila ve Šluknovském výběžku, testy žádné jiné takové mutace neodhalily.

Skupinové konzultace na SŠ do šesti žáků

Žáci závěrečných ročníků středních škol a středoškoláci ohrožení školním neúspěchem mohou začít chodit na konzultace ve skupinách do šesti lidí. Dosud mohli využívat jen konzultací individuálních.

Skupinové konzultace na druhém stupni ZŠ se využívají různě. I pro přípravu na přijímačky

Věda a školy

Doučování ve skupinách využijí zřejmě hlavně pro přípravu na odborné praktické zkoušky. Organizace konzultací a zájem žáků se ve školách budou lišit. Zatímco někde budou moct ve skupinách do školy víckrát týdně, jinde vůbec. Ředitelé doufají, že vláda už brzo povolí prezenční praktické vyučování.

Nadšení nejsme, využijeme konzultace, reagují zástupci škol na odsouvání návratu žáků SŠ

Věda a školy

Možnost skupinových konzultací schválil kabinet před týdnem. Původně od 19. dubna avizoval návrat středoškoláků k praktické výuce, ale na doporučení epidemiologů to vláda odložila. Minulé pondělí se školy otevřely pro rotační výuku žáků prvního stupně nebo školky pro předškoláky.

Za možný termín návratu dalších skupin dětí do lavic označil premiér Andrej Babiš (ANO) 26. duben. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) datum nepotvrdil a řekl, že priority pro další rozvolňování zatím nejsou sestaveny. Podle premiéra má další postup při otvírání škol dnes projednat vláda a rada pro zdravotní rizika.

Další otevírání škol není jasné

Domácí

Skupinové konzultace budou podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka nabízet hlavně ty školy, kde měli žáci dříve individuální prezenční konzultace. Budou zřejmě hlavně ve středních odborných školách. Na gymnáziích se podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové moc velký zájem studentů o doučování nečeká.

Praktická maturita může začít, Valachová chce úřední

Podle zástupců škol chybí žákům nejvíc praktická výuka, která se na rozdíl od všeobecných teoretických předmětů nedá nahradit na dálku. Odteď (19. dubna) se přitom mohou konat praktické maturitní zkoušky, jejichž období kvůli epidemii covidu-19 potrvá i přes léto. Školy mohly jejich termíny posunout do 27. srpna.

Sněmovna se nicméně na návrh bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) má dodatečně zabývat letošními maturitami a závěrečnými zkouškami v učilištích, termín se ale na konci minulého týdne nestanovil.

MŠMT rozeslalo školám informace k maturitám a přijímačkám. Měnit se to nebude, ujišťuje Plaga

Věda a školy

Mluvčí MŠMT Aneta Lednová připomněla, že podle odborníků by úřední maturita nebyla správným krokem. „Nyní lze očekávat, že epidemie umožní konání zkoušek v již připravené podobě,” konstatovala.

Valachová návrh zdůvodnila nejistotou, jak se maturity a závěrečné zkoušky uskuteční, pokud SŠ zůstanou kvůli koronavirové epidemii zavřené. Podle poslankyně nebyly naplněny tři termíny návratu maturantů a závěrečných ročníků k prezenční výuce a není jasné, kdy bude obnovena. Sněmovna by proto prý měla vyzvat vládu k odkladu praktické části maturit. Vláda by podle ní měla také předložit novelu školského zákona, která by umožnila „jako alternativu maturitních zkoušek využít tzv. úředních maturit”, uvedla.

Studenti chtějí úřední maturitu. Přes Babiše posílají Plagovi dopis

Domácí

Za úřední maturity doposud bojoval premiér Babiš. Jeho snaha ale vyvolala odpor škol i zaměstnavatelských svazů. Resort školství v čele s ministrem Robertem Plagou (za ANO) v březnu rozhodl, že kvůli epidemii začnou maturity poslední květnový týden a ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka budou nepovinné. Již dříve pro letošek zrušilo slohy.

Žáci se budou před maturitami a přijímačkami testovat, budou povinné roušky

Věda a školy

Termín státních maturitních testů se kvůli epidemii covidu-19 posune ze začátku května na 24. až 26. květen. Mimořádný termín pro maturanty, kteří budou při řádném termínu testů v karanténě, bude 7. až 9. července. Období školních maturit nezačne 16. května, jak se předpokládalo, ale bude od 1. června do 23. července. Praktické zkoušky, které měly začít od 1. dubna, se budou moci konat od 19. dubna do již zmíněného 27. srpna.

Úleva z didaktických testů i pro dálkové studium

Ministerstvo školství zároveň minulý týden vydalo dodatek ke konání maturitní zkoušky v jarním zkušebním období.

„Tímto dodatkem se doplňují úpravy maturitní zkoušky pro žáky zdravotnických a sociálních oborů vzdělání. Nově se umožňuje uznání úspěšného vykonání povinných didaktických testů dle průměrné známky z vybraných vysvědčení získaných za dobu středoškolského vzdělávání i žákům ostatních forem vzdělávání a žákům, kteří ve zdravotnických a sociálních zařízeních vykonávali praktické vyučování,” sdělil Novinkám úřad.

Rektoři žádají vládu, aby částečně obnovila výuku na VŠ. Nejpozději od 26. dubna

Věda a školy

Kromě toho, že na odpuštění didaktického testu budou mít nárok i dálkoví studenti vybraných zdravotnických a sociálních oborů, kteří odpracovali 160 hodin, tak nově se tím pádem budou do těch 160 hod. započítávat i hodiny absolvované v rámci praktického vyučování u žáků denní formy vzdělávání. Čili pokud někdo chodí jen na praktické vyučování do nemocnice a odpracuje tak 160 hodin, má také nárok na úlevu z absolvování didaktických testů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám