Hlavní obsah

Studentky z krnovské průmyslové školy zatím tkají gobelíny doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v problematické koronavirové době se školy snaží pokračovat ve výuce tak, jak byly zvyklé. Vymýšlejí ale nové způsoby, jak pomoci svým žákům. Například na Střední průmyslové škole v Krnově na Bruntálsku řeší, jak umožnit studentkám třetího ročníku dokončit ročníkovou práci.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Učitelky odborného výcviku ukazují gobelíny se symboly města Krnova, které loni utkaly jejich studentky.

Článek

„Jde o děvčata z maturitního oboru umělecko-řemeslné zpracování textilu. Jako ročníkovou práci mají utkat gobelín se symbolem města Krnova. Zatím kvůli epidemii s nimi fungujeme jen online,” řekla Právu učitelka odborného výcviku Jana Lišková.

Věříme, že své ročníkové práce studentky stihnou do konce školního roku.
učitelky odborného výcviku

„A protože se nyní nedostanou do školní dílny, tak dělají doma aspoň zkušební studii na malém rámu. Prostě menší verzi toho gobelínu, který pak utkají tady v dílně na velkém tkacím rámu, až to bude možné,” vysvětlila Lišková.

Neproběhly obhajoby prací

Její kolegyně Veronika Škanderová doplnila, že všichni zatím stále věří, že se žáci do škol vrátí v dubnu a budou moci své ročníkové práce dodělat do konce školního roku.

Plošné opakování celého školního roku nedává smysl, tvrdí Plaga

Věda a školy

„Loňské třeťačky gobelíny zvládly, měly stejné téma. Akorát kvůli epidemii neproběhly obhajoby a nemohla se konat ani výstava jejich prací v krnovské Flemmichově vile. Protože nám jich bylo líto, tak jsme nyní jejich gobelíny vystavily v oknech školy,” ukázala Škanderová.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Gobelín se symboly Krnova vystavený v oknech školy.

Lidé procházející kolem školy, která stojí v Soukenické ulici naproti krnovské synagoze, si tak nyní mohou prohlédnout ve školních oknech gobelín s místní rozhlednou Cvilín, hasičárnou, švédskou zdí, kostelem či poliklinikou.

Výstava potrvá do konce května

„Holky s tím měly spoustu práce. Nejprve obcházely Krnov a kreslily si náčrtky zajímavých místních historických budov. Aby to mohly ale utkat, tak ty návrhy pak musely pro tkaní zjednodušit. Přitom stále musí být poznat, že jde o krnovský kostel či rozhlednu,” upozornila Lišková.

K přijímačkám od Cermatu se přihlásilo o 10 tisíc žáků méně než loni

Věda a školy

Expozice z originálních gobelínů nazvaná Výstava za okny bude ve škole k vidění až do konce května. Přestože letos škola kvůli vládním opatřením proti šíření covidu-19 nemohla dělat různé nábory, tak už se jí do tohoto oboru přihlásilo devět studentek. Obor tedy naplní i příští rok.

Krnovská nemocnice zkouší ivermektin

Domácí

„Snad už vše bude probíhat normálně,“ doufají studentky i jejich učitelky.

PŘEHLEDNĚ: Kdy a jak proběhnou maturity a přijímačky na SŠ

Věda a školy

Chlíbek: Školy nemohou čekat na nejnižší čísla

Koronavirus

Reklama

Související články

Poranila si mozek, teď v Brně končí diplomku

Ještě před čtyřmi roky byla schopna uvažovat jen na úrovni malého dítěte, protože si při nehodě na skútru během studijního pobytu na Tchaj-wanu těžce poranila...

Výběr článků

Načítám